Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarská kraj - Na Krajském úřadě Karlovarského kraje se uskutečnila v tomto týdnu dvě jednání s lékaři. Odbor zdravotnictví uspořádal vůbec první setkání nemocničních lékařů s praktickými lékaři, jehož cílem bylo vykomunikovat klíčová témata z oblasti spolupráce primární a nemocniční péče. V druhém případě byli do zastupitelského sálu pozváni praktičtí lékaři pro děti a dorost. Těm byly představeny aktivity Karlovarského kraje, jejichž cílem je přilákat do regionu nové mladé lékaře a pomoci i těm stávajícím. A zmíněny byly také první úspěchy systémové podpory.

„Komunikace s lékaři je pro nás naprosto klíčová, a proto se soustředíme i na pořádání takovýchto setkání, kde dochází k potřebné výměně názorů a cenných zkušeností. Kromě toho, že je informujeme o našich aktivitách, posilujeme také mezioborovou spolupráci a přispíváme k řešení problémů, které lékaře trápí a které jim ztěžují již tak náročnou práci. S velkým ohlasem se pak setkalo jednání nemocničních lékařů s praktiky, jež bylo tentokrát věnováno zdravotníkům hlavně ze Sokolovska. Do budoucna určitě přichystáme obdobné setkání i pro zdravotníky z ostatních okresů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Prvního jednání se za nemocnice v kraji účastnila Nemocnice Sokolov včele s ředitelkou Jitkou Samákovou, primářem interního oddělení Martinem Strakou, primářkou kožního oddělení Helenou Němcovou a ortopedické oddělení zastoupil doktor Laitl. Praktické lékaře reprezentovalo 15 kolegů. Všechny strany se shodly na tom, že v rámci regionu je třeba nastavit lepší spolupráci praktických a nemocničních lékařů, ze které by profitoval jak pacient, jenž by plynuleji postupoval systémem zdravotní péče, tak i samotní zdravotníci. Vzhledem ke stoupajícímu vytížení nemocničních a praktických lékařů, je potřeba nastavit na základě vzájemné domluvy některá pravidla, která by oběma stranám alespoň trochu usnadnila práci. Diskuse byla opravdu široká, lékaři si například vyjasnili a odůvodnili své požadavky ohledně vyšší kvality předpoperačních vyšetření, hovořilo se o vystavování neschopenek, jež by zamezilo dvojím kontrolám či se mluvilo o napjaté kapacitě některých nemocničních oddělení, zkracování hospitalizací a propouštění pacientů do domácí péče.

V rámci druhého jednání byli praktičtí lékaři pro děti a dorost seznámeni s opatřeními, které kraj realizuje s cílem přilákat do našeho regionu mladé lékaře a udržet zde i ty stávající. Zmíněna byla nejenom stipendia, kdy vysokoškoláci mohou získat na studium 150 tisíc korun ročně, ale také příspěvky na vzdělávání v oboru pediatrie, kdy rezidentům připravujícím se na atestaci i akreditovaným zařízením hradí kraj nad rámec státních peněz částku 20 tisíc korun měsíčně po celou dobu jejich vzdělávání. Připomenuty byly také dotace na vybavení a vznik nových pediatrických ordinací, díky nimž mohou pediatři získat podporu ve výši až 800 tisíc korun, a v neposlední řadě rovněž dotační titul, jenž je určený pro lékaře seniory 65 plus. Těm kraj dává za každý rok jejich práce jako poděkování částku 50 tisíc korun. Zkrátka zajištění péče o malé pacienty je jednoznačně jednou z priorit kraje, i když všechny aktivity realizované v této oblasti mají jít zejména za zdravotními pojišťovnami, jež jsou právně odpovědné za pokrytí sítě lékaři. Skvělou zprávou je, že ve specializační přípravě podporované krajem je v současné době 5 lékařů – budoucích pediatrů, kteří si po ukončení vzdělávání otevřou pediatrickou ambulanci v našem regionu. Od ledna příštího roku pak bude přímo v Karlových Varech působit nový pediatr. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru