Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Sokolov - Nevšední vystoupení s nádechem exotiky, cizokrajné voňavé kuchyně, tradiční cimbálovka, zpěv a tanec. To a mnohem víc nabídne Den národnostních menšin, který se koná souběžně s Dnem horníků v sobotu 7. září 2024 na Starém náměstí v Sokolově. Nad letošním v pořadí 16. ročníkem převzala záštitu vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

Hlavním posláním vrcholné akce Výboru pro národnostní menšiny Zastupitelstva Karlovarského kraje je vyvracet předsudky a bořit bariéry mezi jednotlivými národy a národnostmi, které žijí na území karlovarského regionu. „Společně s kolegy pomáháme s integrací odlišných mentalit a kultur, abychom jim život u nás co nejvíce usnadnili. S tím se pojí také budování respektu a tolerance u místních, aby naše společně soužití bylo bezproblémové. V tom nám pomáhá tradiční den věnovaný právě odlišným kulturám. Přijďte se seznámit s našimi sousedy z řad příslušníků národnostních menšin a užít si pestrý den, ze kterého si odnesete spoustu zajímavých poznatků a inspirativních setkání. Těšíme se na vás,“ uvedla předsedkyně výboru a uvolněná zastupitelka pro oblast lázeňství, cestovního ruchu a kreativních průmyslů Markéta Monsportová.

Zahájení programu proběhne v 10 hodin, kdy bude pro všechny návštěvníky připravena sousedská snídaně. Posilněni se pak mohou připojit do hornického průvodu městem a po zbytek dne obdivovat talent a umění slovenské, srbské, vietnamské, mongolské, rumunské nebo romské menšiny. Do výčtu nejpočetněji zastoupených menšin na území karlovarského regionu patří i Ukrajinci, Rusové a Bělorusové, které návštěvníci uvidí ve společném pěveckém vystoupení.

Mezi účinkujícími bude mít zastoupení také africký kontinent. Ten je pověstný svými neuvěřitelně energickými a rozmanitými rytmy, jež nenechají nikoho chladným. Představí se skupina Njachas tvořená západoafrickými profesionálními bubeníky a tanečníky, kteří našli trvalý domov v České republice. Role moderátora se ujme Lukáš Houdek, bývalý manažer vládní kampaně HateFree Culture a autor několika oceňovaných rozhlasových dokumentů a podcastů. V roce 2019 získal za dokument Bílá nosí smrt o stigmatizaci albínů v Ghaně Novinářskou cenu.

„Asi se všichni společně shodneme, že nejlepším prostředkem ke vzájemnému sblížení bez ohledu na kulturu nebo národnost je jídlo. Proto bude součástí programu také prezentace cizokrajných kuchyní. Využijte jedinečné příležitosti a přijďte ochutnat tradiční pokrmy z různých koutů světa,“ láká předsedkyně výboru a uvolněná zastupitelka Markéta Monsportová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru