Foto: Organizace Rytmus
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V Karlových Varech v kině Drahomíra proběhla premiéra snímku “Eva Bajgerová: Cesta z ústavu domů”. Slavnostní promítání proběhlo s cílem oslavy úspěchů a podpory lidí se zdravotním postižením, kterým nezisková organizace Rytmus dlouhodobě pomáhá napříč Českou republikou. Film i následná panelová diskuze,
které se zúčastnili také zástupci Karlovarského kraje, se zároveň dotýkají témat jako jsou svéprávnost a deinstitucionalizace systému.


Film zobrazuje reálný příběh Evy Bajgerové, ženy s mentálním postižením, která prožila většinu svého života v ústavu. Díky vlastní odvaze a podpory ze strany Rytmusu a Karlovarského kraje, se postupně dostala ke zcela odlišnému životu. “Chtěla bych vzkázat těm, kteří by chtěli svéprávnost získat nebo se o ni už snaží, aby se
toho nebáli a bojovali. Musíte ty věci ale fakt chtít a usilovat o ně. Pokud má člověk okolo sebe lidi, kteří mu pomůžou, tak není co řešit a není se čeho bát. Někdy to může být těžký, ale stojí za to, to zkusit a zabojovat,” Eva Bajgerová, hlavní hrdinka ve filmu.

Film je k vidění ZDE.

Eva Bajgerová, hlavní hrdinka ve filmu

“Karlovarský kraj se sociální oblasti věnuje průběžně a v současné době v tomto směru svoji činnost posiluje. Je potřeba udělat maximum proto, abychom umožnili žít doma všem, kteří toho jsou s podporou schopni. Aby mohla ovšem taková služba fungovat, je potřeba vytvořit dostatečnou kapacitu. Od ledna 2024 proto například spouštíme nadační fond, kterým chceme více dorovnat nedostatky v systému státní podpory na místech, kde dosavadní nástroje nejsou dostatečně pružné nebo nepokrývají konkrétní druh podpory, která je potřeba a já vnímám posilování této oblasti jako posun správným směrem. Měli bychom najít dostatek finančních prostředků na to, aby nemuselo docházet k opuštění domova, pokud to opravdu není nutné a přibývalo dobrých příběhů, jako je ten Evy,“ Robert Pisár, radní Karlovarského kraje pro oblast sociálních věcí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru