Foto: Redakce
Výlety

Žatec - Město Žatec, nacházející se v Ústeckém kraji, je proslulé jako centrum českého chmelařství a město s bohatou historií. Pokud plánujete jeden den v Žatci, zde je doporučený itinerář, který vás provede fascinujícími místy města, od jeho historického jádra až po chmelové památky. A samozřejmě nechybí ani tip na skvělé ubytování a ráno plné přírodních krás.

Ranní objevování historického Žatce

1. Náměstí Svobody a radnice

Začněte svůj den procházkou po Náměstí Svobody, které je srdcem Žatce a nabízí krásné výhledy na historické budovy, včetně barokní radnice s hodinovou věží. Pokud budete mít štěstí, můžete navštívit i radniční věž, odkud je úžasný výhled na celé město.

2. Chrám Nanebevzetí Panny Marie

Hned vedle náměstí se nachází Chrám Nanebevzetí Panny Marie, goticko-renesanční perla města. Kostel je známý svou impozantní věží a interiérem plným historických artefaktů. Nezapomeňte si vyhradit čas na klidnou prohlídku tohoto krásného chrámu.

Foto: Redakce

Polední zážitek: Chmelové muzeum a Chmelařský maják

1. Chmelařské muzeum

Žatec je známý po celém světě jako město chmele, a proto je vaší další zastávkou Chmelařské muzeum – největší svého druhu na světě. Muzeum nabízí fascinující pohled na historii chmelařství v regionu a představuje celý proces od pěstování chmele až po vaření piva. Prohlídka zahrnuje nejen výstavu chmelových nástrojů, ale i ukázky tradičních metod sklizně a zpracování chmele.

Foto: Redakce

2. Chmelařský maják a Chrám chmele a piva

Po návštěvě muzea se vydejte k Chmelařskému majáku, moderní rozhledně, která je součástí Chrámu chmele a piva. Z 42 metrů vysoké věže budete mít nádherný výhled na celý Žatec a jeho okolí, včetně rozlehlých chmelnic. V rámci Chrámu chmele a piva můžete navštívit také interaktivní expozici, která vás provede světem piva – od historie po současnost.

Foto: Redakce

Oběd v Žatci: Tradiční česká kuchyně a pivo

Po dopoledním objevování chmelové historie si dejte pauzu na oběd. Doporučujeme zajít do Restaurace U Orloje, která se nachází v areálu Chrámu chmele a piva. Restaurace nabízí českou kuchyni a samozřejmě lokálně vařená piva. Vyzkoušejte typický guláš nebo svíčkovou na smetaně a doplňte to čerstvě natočeným žateckým pivem.

Odpoledne v Žatci: Umění a relaxace

1. Křížova vila a městské muzeum

Po obědě navštivte Křížovu vilu, elegantní secesní dům, který slouží jako městské muzeum a galerie. Vila byla postavena v roce 1904 a dnes zde najdete expozice věnované historii Žatce, stejně jako dočasné výstavy umění. Procházka po zahradách vily nabízí příjemnou odpolední relaxaci.

Foto: Redakce

2. Procházka podél řeky Ohře

Pokud máte rádi přírodu, můžete se po kulturním zážitku vydat na klidnou procházku podél řeky Ohře, která protéká nedaleko centra města. Podél břehu vede příjemná stezka vhodná pro pěší i cyklisty, která nabízí krásné výhledy na okolní přírodu.

Večer: Žatecké pivo a místní atmosféra

1. Návštěva pivovaru Žatec

Večer je čas na skutečný žatecký zážitek – návštěvu Pivovaru Žatec. Tento tradiční pivovar, který funguje už od 19. století, vyrábí pivo z místního chmele, což dodává jeho výrobkům jedinečnou chuť. Při návštěvě si můžete vychutnat několik druhů piv přímo v pivovarské restauraci a dozvědět se více o historii výroby piva v Žatci.

Kde přenocovat v Žatci

Pro přenocování doporučuji Hotel U Hada, který se nachází přímo v centru města. Tento hotel v historickém domě kombinuje moderní vybavení s historickým kouzlem a nabízí komfortní ubytování v příjemné atmosféře. Pokoje jsou pohodlné a z některých se nabízí krásný výhled na historické centrum města.

Ranní výlet: Přírodní rezervace Džbán

Pokud máte ráno čas na krátký výlet, vydejte se do blízké Přírodní rezervace Džbán, která leží asi 20 minut jízdy od Žatce. Tato oblast je známá svou krásnou krajinou plnou lesů, skal a luk. Džbán je ideálním místem pro nenáročnou turistiku a nabízí klidné prostředí pro ranní procházku. Cestou můžete obdivovat vzácné druhy rostlin a ptáků, které v této oblasti žijí.

Foto: Informační centrum Louny

Závěr

Žatec je město, které nabízí nejen fascinující historii a chmelové tradice, ale i krásnou architekturu a přírodní zajímavosti. Strávit zde den znamená ponořit se do světa piva, chmele a krásné české kultury. S doporučeným itinerářem si užijete nejen den plný objevování, ale i klidný večer v tradičním žateckém stylu, a ráno můžete zakončit výletem do přírody, která vás zaručeně osvěží před dalším dobrodružstvím.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru