Nábřeží v Kadani při slunečním západu. Foto: Oldřich Hájek
Výlety

Kadaň – Kadaň, malebné městečko na severu Čech, se může pochlubit bohatou historií, nádhernou architekturou a okolní přírodou, takže logicky patří k turistickým cílům severních Čech. Pokud plánujete strávit den v tomto městě, připravili jsme pro vás itinerář, který vás provede nejzajímavějšími místy a pomůže vám prožít den plný zážitků.

Dopoledne: Historické centrum a františkánský klášter

Začněte svůj den procházkou historickým centrem Kadaně, kde se zachovalo mnoho středověkých památek.

            1.         Mírové náměstí a radnice – Kadaňské náměstí je jedním z nejkrásnějších a největších v Česku. Na jeho ploše najdete barokní morový sloup, starou radnici se zářivě bílou hodinovou věží a řadu krásných měšťanských domů.

            2.         Františkánský klášter – Pokračujte třeba Křížovou cestou vedoucí smetanovými sady k františkánskému klášteru, který je jednou z nejvýznamnějších památek v Kadani. Založený v 15. století, nabízí pohled do duchovního života dávné minulosti. Dnes v něm sídlí muzeum, kde můžete vidět expozice zaměřené na historii města a regionu. Klášter je otevřen celoročně. V zahradách kláštera si pěstuje i víno a je zde včelín – můžete si na památku klidně odvézt místní med či lahev vína.

            3.         Katova ulička – Pokud se chcete procházet jen v samém centru města, projděte z Mírového náměstí úzkou Katovou uličkou, která je nejužší ulicí v České republice. Podle pověstí byla v uličce zaživa zazděna rouhavá jeptiška, která tu vždy o půlnoci straší s posledním kadaňským katem Ignácem Kaylem, jenž bydlel koncem 18. století v blízkém Katově domu (čp. 190) a věnoval se lidovému léčitelství.

Oběd: Ochutnávka místní gastronomie

Po dopoledním objevování si zasloužíte odpočinek a chutný oběd. Doporučujeme zajít do bistra NS Burger, která se nachází přímo na náměstí přímo proti historické budově radnice, přes ulici Jana Švermy. V moderním interiéru kuchaři výborné jídlo z kvalitních a vždy čerstvých surovin, a to hlavně hamburgery, sendviče, masa z grilu, dezerty, drinky a mnoho dalšího. Obědová nabídka se liší vždy v sudý a lichý týden.

Odpoledne: Kadaňský hrad a okolí

Po obědě pokračujte k jedné z hlavních dominant města – Kadaňskému hradu.

            1.         Kadaňský hrad – Středověký hrad se nachází jen pár minut od náměstí. Původně sloužil jako rezidence českých králů a později jako kasárna. Dnes zde můžete navštívit výstavy zaměřené na historii hradu.

            2.         Hradby a městské opevnění – Prohlédněte si pozůstatky středověkého městského opevnění s minoritskou baštou, která je součástí druhého parkánového hradebního pásu.  Od roku 2013 se v jejích prostorách nachází expozice Městského muzea v Kadani s názvem Militaria. Parkány prošly v nedávné době citlivou obnovou.

Podvečer: Relaxace u řeky nebo procházka po okolí

 Kadaň má krásnou polohu podél řeky Ohře, a proto doporučujeme zbytek dne strávit v klidnějším tempu. Můžete se projít po nábřeží Maxipsa Fíka, půjčit si loďku nebo si dát kávu v jedné z kaváren s výhledem na řeku.

            1.         Kadaňský stupeň a nábřeží Maxipsa Fíka – Pokud máte rádi přírodu, zajděte k jezu na Ohři, kde najdete příjemné místo na odpočinek, nebo naopak dojít k tzv. kadaňskému stupni, tedy hrázi údolní nádrže pro Františkánským klášterem s na skále zavěšenou lávkou Víta Brandy.

            2.         Ochutnejte gin s příchutí místních produktů – Pokud byste rádi ochutnali něco ryze místního, doporučujeme v centru navštívit Bar ve Městě. Jeho majitelé začali vyrábět kadaňský gin dvou příchutí – jablko a hruška a druhou příchutí jsou rajčata s bazalkou. Všechny tyto plodiny navíc pochází z regionu.

Kde přenocovat v Kadani?

Po celodenním objevování budete jistě potřebovat pohodlné místo k přenocování. Doporučujeme Hotel Split, který se nachází na břehu řeky Ohře a nabízí moderní a komfortní ubytování. Hotel má příjemnou atmosféru, restauraci s výhledem na řeku a je skvělým výchozím bodem pro další výlety po okolí.

Tip: Pokud máte rádi klidnější atmosféru, můžete vyzkoušet také Penzion U Karla IV., který se nachází v historickém centru a nabízí autentický zážitek z pobytu v jednom z tradičních kadaňských domů i s wellness.

Kombinace historických zážitků a příjemného odpočinku dělá z Kadaně ideální destinaci pro jednodenní výlet, který rozhodně stojí za to, nabízí však tolik nádherných míst, že stojí za to přijet sem i na prodloužený víkend.

Také můžete navštívit

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru