Centrum historického města Louny. Foto na stránce: Redakce, Jitka Fárová a louny.eu
Výlety

Město Louny, nacházející se na severozápadě Čech, je jedním z nejkrásnějších měst regionu. Louny v sobě spojují bohatou historii, architektonické skvosty a krásnou přírodu. Pokud máte jeden den na to, abyste město prozkoumali, zde je tip na skvělý itinerář plný zajímavých míst, zážitků a pohodového ubytování.

Ranní procházka: Historie a architektura města

1.   Procházka historickým centrem a Žateckou bránou

Den v Lounech začněte u Žatecké brány, která pochází z 15. století a je jedním z dochovaných fragmentů původního městského opevnění. Brána je skvělým výchozím bodem pro vaši procházku historickým centrem.

Po vstupu do města se vydejte směrem na Mírové náměstí, kde najdete krásné renesanční a barokní měšťanské domy. Při procházení úzkými uličkami můžete nasávat atmosféru středověkého města a užívat si klidnější tempo rána.

2.   Kostel svatého Mikuláše

Dominantou města je gotický kostel svatého Mikuláše, který se tyčí nad městem s charakteristickou vysokou střechou. Tento kostel byl postaven podle návrhu známého architekta Benedikta Rejta. Za prohlídku stojí nejen interiér, ale i možnost vystoupat na věž kostela, odkud se vám naskytne úžasný výhled na Louny i okolní krajinu.

Oběd v Lounech: Lokální gastronomie

Po dopolední procházce si zajděte na oběd do jedné z místních restaurací. Skvělou volbou je Restaurace Stromovka, která se nachází nedaleko centra a nabízí širokou škálu české kuchyně. Restaurace má příjemnou atmosféru a v letních měsících možnost posezení venku v zahradě.

Odpolední objevování přírody a kultury

1.   Galerie Benedikta Rejta

Po obědě si udělejte čas na návštěvu Galerie Benedikta Rejta, která nese jméno slavného architekta a prezentuje současné umění s důrazem na české výtvarníky 20. století. Galerie je umístěna v budově bývalého pivovaru, která byla přestavěna do moderního kulturního prostoru.

2.   Procházka podél řeky Ohře

Pokud máte rádi přírodu, můžete se vydat na příjemnou procházku podél řeky Ohře, která protéká městem. Trasa je vhodná jak pro pěší, tak pro cyklisty. Cestou můžete obdivovat klidnou krajinu, nebo se zastavit u mostu Vavřince, který je ikonickou stavbou Loun.

3.   Přírodní park České středohoří

Louny jsou ideálním výchozím bodem pro prozkoumání Českého středohoří. Pokud máte více času, můžete vyrazit na výlet k vrchu Raná, který je oblíbeným místem pro paragliding a zároveň nabízí úchvatné výhledy na okolní krajinu.

Večerní relaxace: Lounské speciality a místní pivovar

1.   Večerní posezení v místním pivovaru Zloun

Večer zakončete návštěvou místního minipivovaru Zloun, kde můžete ochutnat tradičně vařené pivo přímo z Loun. Pivovar nabízí několik druhů piv, včetně speciálů. K pivu si můžete dát výborný český talíř s uzeninami a sýry.

Kde přenocovat v Lounech

Pro přenocování doporučuji Hotel Merlot, který se nachází v historickém centru města. Nabízí moderní ubytování s příjemnou atmosférou a přátelským personálem. Z hotelu máte snadný přístup ke všem hlavním atrakcím města, a navíc zde můžete ochutnat výborná vína z místních vinic.

Ranní tip: Vychutnejte si výhled na České středohoří

Pokud máte čas po snídani, vydejte se na krátký výlet do Přírodní rezervace Oblík, která leží jen kousek od Loun. Tento kopec poskytuje krásný panoramatický výhled na celé České středohoří, včetně vrchu Raná a Loun. Ranní výlet na Oblík vám nabídne jedinečný zážitek z přírody a klidné atmosféry regionu.

Louny jsou skvělým městem pro jednodenní výlet plný historie, architektury a přírodních krás. S tímto itinerářem zažijete to nejlepší z města a jeho okolí, ať už vás láká kultura, relaxace v přírodě nebo tradiční česká kuchyně. Ubytování a okolní přírodní rezervace vám umožní zakončit den příjemně a druhý den vstát s pocitem klidu a pohody. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru