Foto: město Sokolov
Karlovy Vary

Už jste si ji pořídili? Řeč je o zbrusu nové knize s názvem Historie sokolovského fotbalu, která mapuje historii a významné okamžiky z dějin sokolovské kopané od roku 1913 do současnosti. V tomto týdnu ji slavnostně pokřtili autoři knihy a zástupci FK Baník Sokolov za účasti představitelů města, Sokolovské uhelné a SUAS GROUP, dalších partnerů a fanoušků.

Za vznikem publikace stojí autorský tým ve složení Michael Rund, Jaroslav Rokos, Lukáš Švéda, Roman Heřman a Tomáš Provazník. Tedy lidé, kteří jsou bytostně spjati s historií i současností sokolovského fotbalu. „Původní záměr byl dát k baníkovským narozeninám publikaci cca do 150 stran. Výsledkem je kniha, která má 430 stran, a to se do ní ještě spousta fotografií a podkladů nevešla. Kniha je určena všem fanouškům nejen sokolovského fotbalu. Tím, že mapuje společenský život v Sokolově napříč všemi režimy v průběhu 20. století, může oslovit i širší veřejnost,“ vysvětlil Jaroslav Rokos, který podobně jako jeho kolegové v autorském týmu strávil desítky hodin v archivech a knihovnách a studoval dobový tisk a publikace, aby mohl sestavit ucelené fotbalové statistiky.

Během slavnostního křtu autoři obdrželi cenu za mimořádný přínos v oblasti regionální historie fotbalu za rok 2023. Ocenění jim předal Jaroslav Hladík, tvůrce webu www.zapomenutyfotbal.cz, který mapuje historii fotbalu v našem regionu. Cena byla v Karlovarském kraji udělena vůbec poprvé. „Díky usilovnému sběru informací a fotografií se nám podařilo sepsat ucelenou klubovou kroniku. Během pondělní akce jsme zároveň ocenili nejlepší hráče a střelce od mladších žáků až po A muže. Jménem klubu mi dovolte poděkovat redakční radě za tvorbu skvělé publikace, partnerům knihy za její podporu, MDK Sokolov za reprezentativní prostory, organizátorům za přípravu akce a pogratulovat vyhlášeným hráčům. Jsem rád, že jsme zároveň mohli představit novou vizuální identitu klubu, která se snad bude líbit fanouškům a všem příznivcům klubu,“ uvedl Tomáš Provazník, jeden z autorů knihy a předseda FK Baník Sokolov.

Knihu si mohou zájemci zakoupit pro sebe nebo své blízké jako originální vánoční dárek. Pořídit ji lze v sekretariátu FK Baník Sokolov, v Muzeu Sokolov či v infocentru Městského domu kultury Sokolov. Literární dílo podpořila celá řada partnerů včetně společnosti Sokolovská uhelná a SUAS GROUP, která je dlouholetým partnerem sokolovského fotbalu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru