Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Betlémy jsou nejen krásným uměleckým dílem, ale také připomínkou narození Ježíše Krista. Pomáhají lidem pochopit biblický příběh a přinášejí do období svátků pocit štěstí a naděje. Přijďte se i vy pokochat pohledem na betlémy nejrůznějších velikostí a provedení. Díla starých mistrů a současných autorů jsou k vidění v Ostrově, Sokolově nebo například v Mariánských Lázních.

Tradice stavění betlémů sahá až do středověku. První betlémy byly velmi jednoduché a představovaly jen jesličky s Ježíškem, Marií a Josefem. Postupem času se stávaly složitějšími a doplňovaly se o další postavy. Vůbec první známý betlém postavil v jeskyni u vesničky Greccio sv. František z Assisi v roce 1223. V 16. století se pak betlémy začaly stavět i v kostelech a až v 18. století se rozšířily do domácností. Tehdy se staly běžnou součástí vánočních tradic a lidé si je často sami vyráběli. V mnoha případech se jednalo o díla, která jsou dnes považována za cenné umělecké artefakty.

Pojďme spolu do betléma, tak se jmenuje vánoční výstava betlémů, kterou ze svých sbírek připravilo Muzeum Sokolov. Letos je expozice doplněná o ukázky vánočních dekorací. Tradiční výstava betlémů je k vidění rovněž v prostorách klášterního kostela Zvěstování Panny Marie v Ostrově. Práce ostrovských betlémářů obohatily exponáty ze sbírek sběratelů a výrobců betlémů, pana Bohumila Duška a Anny – Kathariny Klauerové. Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně pak nabízí výstavu historických betlémů z Karlovarska. Nechybí vánoční ozdoby z počátku 20. století a další historické dekorace, které se vážou k době adventu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru