VIDEO: Policisté v Karlovarském kraji uctili památku obětí trestných činů majáky a minutou ticha
Foto zdroj: Policie ČR
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Na den, který s sebou nese hned několik symbolických dvojek, připadá Evropský den obětí trestných činů. V úterý 22. února ve hodin policisté ve spolupráci s Probační a mediační službou v Karlovarském kraji uctili a podpořili oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celém Karlovarském kraji se rozblikaly majáky služebních vozidel. Ty symbolizovaly skutečnost, že když oběť vidí blížící se majáky, ví, že přichází pomoc.

Zástupci policie Karlovarského kraje a Probační a mediační služby se proto společně sešli před budovami policie a tuto úctu obětem vyjádřili společně.

Příslušníci Policie České republiky jsou si vědomi zranitelnosti obětí trestných činů, kdy jedním z jejích dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k těmto obětem. Z tohoto důvodu má policie v Karlovarském kraji zřízeno několik speciálních výslechových místností, které mají zabránit druhotné viktimizaci obětí trestných činů. K zabránění druhotné viktimizace slouží také specializovaní krizoví interventi, speciálně vyškolení policisté a policejní psychologové, kteří v případě potřeby poskytují obětem trestných činů akutní psychologickou pomoc.

https://www.youtube.com/watch?v=ttnDyP9F7aY

Nicméně není to jen policie, která s oběťmi trestných činů spolupracuje a nabízí pomocnou ruku v těch nejsložitějších obdobích jejich životů. Je to také Probační a mediační služba, která obětem nabízí restorativní péči, pomoc při řešení konfliktů spojených s trestnou činností, ale také zajišťuje výkon alternativních trestů a opatření s důrazem na zájmy těchto obětí.

Právě obětem trestných činů je věnován i speciální zákon č. 45/2013 Sb., O obětech trestných činů. Zakotvena jsou zde především jejich práva, ale zákon také vymezuje například status "zvlášť zranitelné oběti", mezi které patří zejména děti, osoby vysokého věku nebo oběti domácího a sexuálního násilí, znásilnění či teroristického útoku. Zvlášť zranitelným obětem náleží zvláštní práva, jako bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech této oběti osobou stejného či opačného pohlaví.

Na webových stránkách Policie české republiky je zřízená samostatná kapitola určená zejména pro osoby, které se jakýmkoliv způsobem setkaly s trestnou činností (odkaz zde).

Rovněž i Probační a mediační služba disponuje internetovými stránkami, které jsou věnovány obětem trestné činnosti (odkaz zde).

Policisté si váží každého, kdo se rozhodne hovořit o tom, co se mu stalo. Nikdo totiž nikdy nemusí být na nic sám.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru