Začíná vyplácení mimořádného příspěvku na dítě. Některým rodinám přijde automaticky, jiné musí zažádat
ilustrační foto
Karlovy Vary

ČR - Počínaje 26. červencem začíná stát vyplácet prostřednictvím Úřadů práce mimořádný příspěvek 5000 Kč na dítě. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a služeb, které se vláda snaží tímto jednorázovým příspěvkem vykompenzovat. Od tohoto termínu začne být příspěvek vyplácen automaticky rodinám, které pobírají přídavky na děti.

Ostatní osoby, které mají na příspěvek nárok, o něj budou muset požádat. Příjem žádostí přes Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) by měl být spuštěn v průběhu srpna.

Podmínky pro výplatu

O příspěvek mohou požádat domácnosti s dětmi, které měly v minulém kalendářním roce výdělek do jednoho milionu korun hrubého. Podmínkou pro výplatu je to, že dítě k 1. srpnu ještě nedovrší osmnáctý rok věku. Nárok mají také rodiny, kterým se dítě teprve narodí do konce tohoto roku.

Kdo má na příspěvek také nárok?

Nárok na tento příspěvek mají nejen zaměstnanci, ale i nezaměstnaní, osoby na mateřské či rodičovské dovolené, nebo živnostníci. U rozvedených rodin dostane peníze pečující osoba, v jejíž domácnosti dítě trvale žije. Příspěvek se týká biologických i adoptivních rodičů, ale také pěstounů.

Způsob podání žádosti

V průběhu srpna bude na webu MPSV jednoduchý formulář, do kterého se jeden z rodičů přihlásí a zadá děti do věku osmnácti let, na které o příspěvek žádá.Pro přihlášení do formuláře bude potřeba tzv. elektronická identita občana, ze které je možné ověřit žadatelovy příjmy a vztah k dítěti.

Vyplácení příspěvku

Platba bude prováděna bezhotovostně - převodem na účet, nebo složenkou.

Příspěvek nebude podléhat zdanění ani se započítávat do rozhodného příjmu pro případný nárok na další dávky.

Kdy peníze dostanete?

Dávka vám bude vyplacena do 30 dnů od podání žádosti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru