Na obnovu Sokolovska můžou jít stovky milionů korun. Město je chce využít
Foto: město Sokolov
Karlovy Vary

Sokolov - Přípravy plánů na transformaci Sokolovska pokračují. Na konci června stvrdili zástupci 23 měst, obcí a soukromých subjektů svůj společný záměr pracovat na rozvoji regionu, když podepsali tzv. Memorandum o společném postoji k rozvoji a transformaci Sokolovska. Mezi signatáře Memoranda patří také například Karlovarský kraj nebo společnosti SUAS a Synthomer. Cílem je vytvoření projektů, které povedou k přeměně Sokolovska, která je nezbytná v důsledku útlumu těžby uhlí. Pomoci mají, mimo jiné, i peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace určeného pro tzv. uhelné regiony.

Speciálně pro Sokolovsko, jakožto nejpostiženější region v Karlovarském kraji z hlediska těžby uhlí, jsou v rámci fondu Spravedlivé transformace alokovány finanční prostředky na oblast podpory s názvem Obnova území. Aktuálně jsou v ní k dispozici dotace za 160 milionů korun, dalších 220 milionů korun je naplánovaných pro tematické výzvy, které budou uveřejněné v září letošního roku. Z těchto finančních prostředků mohou obce pokrýt až 85 procent nákladů na své projekty.

Signatáři Memoranda se od jeho podpisu setkali poprvé v polovině července, aby zkoordinovali další kroky. Domluvili se na pravidelných schůzkách a vytvoření platformy pro sdílení plánů a zkušeností. Slibují si od toho zvýšení šancí na úspěšné získání dotací z dostupných programů, zejména v rámci výzev z Obnovy území.

Pro uskupení okolo Memoranda pracuje konzultační společnost Bee Partner, která má v oblasti přípravy projektů mnohaleté zkušenosti a v minulosti spolupracovala například s Moravskoslezským nebo Olomouckým krajem. BeePartner zpracovává pro oblast Sokolovska Plán spravedlivé územní transformace, který bude obsahovat zhodnocení současného stavu a zpracování návrhu, jakým směrem se má region v budoucnu ubírat.

Pro region se jedná o významnou příležitost, která může mít zásadní dopad na ekonomický, ekologický a sociální rozvoj celé oblasti. Sokolov je proto pevně odhodlán věnovat maximální pozornost těmto transformačním projektů a získat dostatečnou finanční pomoc pro jejich úspěšnou realizaci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru