Budovu B krajského úřadu čeká modernizace
Budovu B krajského úřadu čeká modernizace. Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Modernizace stávajícího pracovního zázemí pro krajské úředníky, vytvoření vstřícného prostředí pro občany s nabídkou profesionálních služeb veřejné správy a snížení energetické náročnosti budovy, včetně zefektivnění její správy - to vše je cílem připravované proměny budovy B Krajského úřadu Karlovarského kraje. Využita bude metoda Design&Build&Performance, v rámci níž budou projekt, realizace i provoz objektu svěřeny do rukou jednoho subjektu. S vypsáním veřejné zakázky na dodavatele se počítá do konce letošního roku.

V roce 2001 vzniklo v areálu bývalých kasáren Dvory sídlo Krajského úřadu Karlovarského kraje, a to rekonstrukcí budov sloužících původně k ubytování vojáků. Jednou z nich byla také budova B, pětipodlažní objekt se zastavěnou plochou o rozloze 920 m2. V současnosti se zde nachází 79 kanceláří, v nichž pracuje na 140 úředníků.

„Po více než dvaceti letech provozu má tato budova již to nejlepší za sebou a je v nevyhovujícím technickém stavu. Její dispoziční řešení neodpovídá standardům dnešní doby a chybí zde i potřebná kapacita pro probíhající jednání. Pokud jde o energetickou náročnost objektu, tak ta je do budoucna rovněž neudržitelná. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že necháme zpracovat tři architektonické studie, prostřednictvím nichž získáme různé pohledy na to, jak pojmout rekonstrukci tohoto objektu. Tu je zároveň potřeba vnímat komplexně i ve vztahu k ostatním budovám v areálu krajského úřadu. Celý projekt je navíc pojatý jako pilotní. Počítáme totiž s tím, že výsledné inovativní přístupy k proměně budovy veřejné správy budeme moci aplikovat na jiné objekty v majetku kraje,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Dokončené studie budou odevzdány do 18. září tohoto roku, přičemž poté budou formou prezentací představeny jak hodnotící komisi, tak vedení krajského úřadu a jeho zaměstnancům. Hodnoceny budou širokým spektrem kritérií s důrazem na šetrnost k životnímu prostředí, ale i na kvalitu technologického, dispozičního a estetického řešení. Pro dosažení objektivního posouzení bylo k celému projektu přizváno také Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT a další specialisté. Hodnocení všech studií bude následně předloženo Radě Karlovarského kraje nejpozději na začátku listopadu.

„Protože se při výběru zhotovitele jedná o poměrně složitý proces, byla uzavřena smlouva na administraci veřejné zakázky s advokátní kanceláří. Ukončení zadávacího řízení a uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem lze očekávat v první třetině příštího roku. Metodu, kterou jsme pro tento typ zakázky zvolili, využívají orgány statní správy i soukromé subjekty po celé České republice již řadu let a je hodnocena velmi kladně. Naší snahou je celý proces co nejvíce zefektivnit a výrazně zkrátit. Zároveň počítáme s tím, že co největší část nákladů na realizaci projektu pokryjeme z dotačních programů,“ dodal hejtman Petr Kulhánek.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru