TIP NA VÝLET: Druhá polovina letních prázdnin bude na železnici plná nostalgických jízd
Foto: ČD
Karlovy Vary

ČR - I v měsíci srpnu si mohou železniční fanoušci užít spoustu nostalgických jízd historickými vlaky. Už o následujícím víkendu vyjede parní vlak z Lužné u Rakovníka do Nižboru, pokračuje také Léto na Bechyňce a Rožnovské parní léto. Prohlédnout si kouzelné prostředí Lednicko-valtického areálu mohou zájemci stylově při cestě historickým motorákem Hurvínek. Za návštěvu stojí i ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka, které je až do konce srpna otevřené denně kromě pondělí a kde návštěvníci najdou řadu železničních skvostů.

Léto na Bechyňce
Každou sobotu až do 30. srpna a mimořádně také v neděli 13. srpna vyjedou na naší nejstarší elektrifikované trati, mezi Táborem a Bechyní, historické skvosty. Železniční nadšenci se mohou projet elektromotorovým vozem Elinka, což je nejstarší elektrický železniční vůz u nás, nebo soupravou taženou historickou elektrickou lokomotivou Bobinkou.
U vybraných stanic a zastávek na trati najdou cestující jednotlivá zastavení Naučné stezky Bechyňka. Informační tabule jsou doplněny mapami s vyznačenými turistickými cíli v okolí. O sobotách 12. a 19. srpna od 9:00 do 15:30 bude v Bechyni navíc otevřena remíza s modelovým kolejištěm.
Kromě projížďky v historických vlacích si mohou cestující užít i kultury. Příští víkend 11. až 13. srpna se bude slavit 700 let od povýšení Bechyně na město.

Motoráčkem do Lednice
O víkendech až do 3. září vyjíždí z Břeclavi do Lednice a zpět historický motoráček Hurvínek z roku 1955. Lednický zámek je jedním z nejkrásnějších komplexů anglické novogotiky v Evropě. V jeho okolí se nachází nejrozsáhlejší parkově upravená krajina na světě, která je zapsána na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Výletníci mohou navštívit třeba i místní Muzeum hraček.
Motoráček odjíždí z břeclavského nádraží v 9:23, 11:23, 13:11 a 15:11, z Lednice se na zpáteční jízdu vydává v 10:20, 12:20, 14:10 a 16:10. V sobotu 9. září motorový vlak nahradí parní vlak s lokomotivou Skaličák, vozy Rybáky a historický restaurační vůz.

Historickým motoráčkem na výlet do Mariánské Týnice
V úterý 8. a 22. srpna dovezou České dráhy zájemce historickým motorovým vozem z Lužné u Rakovníka do Kralovic a pak ČD Busem do Mariánské Týnice k barokní perle západních Čech. Tam si cestující budou moci prohlédnout někdejší poutní místo, kostel, západní a východní ambit, muzeum se stálou expozicí nebo krátkodobé výstavy, mezi ně patří i Dějiny piva na severním Plzeňsku.
Speciální vlak obslouží motorový vůz M 131.105 Hurvínek. Výjezd je naplánován z Lužné u Rakovníka v 11:55, zpět do Lužné u Rakovníka tento vlak dorazí krátce po 16. hodině.

Historickým vlakem z muzea do muzea
Každou středu až do 30. srpna vyjíždí nostalgický vlak sestavený z historických vozů řady Bam v čele s lokomotivou T435.0 Hektor z Lužné u Rakovníka do Chomutova. Vlak tak propojuje dvě železniční muzea, ČD Muzeum a depozitář Národního technického muzea. Muzea nabízejí rozsáhlou sbírku železničních skvostů.
Tento speciální vlak odjíždí z Lužné u Rakovníka v 10:55 a do Chomutova přijíždí ve 12:01. Na zpáteční cestu z areálu depozitáře vlak vyráží ve 14:30 a do Lužné dorazí v 16:02.

Předprodej jízdenek na nostalgické vlaky je možný na pokladnách ČD nebo na www.cd.cz/eshop.
Více informací nejen o těchto akcích a jízdní řády speciálních vlaků najdete na portálu Vlakem na výlet nebo na stránkách www.cdnostalgie.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru