Kouř ze skládky v Tisové obsahuje nebezpečné zplodiny. K překročení limitů nedošlo
Foto: HZS Karlovarského kraje
Karlovy Vary

Tisová - Už od pátku bojují hasiči z Karlovarského kraje s požárem skládky u Tisové na Sokolovsku. Černý dým je vidět na kilometry daleko a hasiči lidem doporučili nevětrat.

Všechny zplodiny hoření mohou být nebezpečné. Záleží na koncentraci ve vzduchu. Pouze nadlimitní množství nebezpečných látek může způsobit zdravotní problémy. Samotný typický zápach provázející hoření sám o sobě nebezpečný není, může být obtěžující. Požár takového rozsahu, jaký likvidujeme od pátku z areálu u Tisové na Sokolovsku, produkuje velké množství kouře, který obsahuje stejné velké množství nebezpečných látek. Opravdu zdraví nebezpečné byly koncentrace v bezprostředním okolí místa zásahu, proto hasiči pracovali v dýchací technice. V širším okolí již byly zplodiny hoření naředěné okolním vzduchem. Požár tak bylo vidět a především od sobotní noci i cítit na velkou vzdálenost, měření provedené chemickou laboratoří vyloučilo překročení limitů, aby bylo možné mluvit o nebezpečných koncentracích. Základní doporučení je omezit větrání, pochopitelně pokud má někdo jakékoliv zdravotní potíže, měl by se obrátit na zdravotníky. Na obrázku je sken zápisu ze zásahu chemické laboratoře. V zápise jsou místa a časy provedeného měření, jaké látky byly zjišťovány ve vzduchu, podle jakých norem jsou určeny limity a potvrzení, že tyto limity překročeny nebyly. Cílem nikoho, kdo se podílí na likvidaci tohoto požáru, nejsou žádné tajnosti, požár takto velkého rozsahu s sebou nutně nese i obtěžující kouř na velkou vzdálenost.

370857857 685252083644803 739210196271287586 n

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru