Český pohár vodáků na Teplé v Karlových Varech se nekoná! Je málo vody, hlásí vodohospodáři
Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Oblíbený závod Český pohár vodáků Teplá - napříč Karlovými Vary, který se měl konat v sobotu 16. září 2023, je zrušen. Důvodem je nedostatek vody. Start závodu měl být v Březové u Střelnice a cíl v Karlových Varech u mostu u hlavní pošty. Trasa závodu byla naplánována na 7,5 km a zařazena do obtížnosti jako WW I.



Povodí Ohře, státní podnik minulý týden informovalo organizátory Českého poháru vodáků – Teplá 2023, že není schopno, z důvodu velmi slabé vodnosti v povodí Teplé, zajistit z nádrže vodního díla Březová nadlepšení průtoků pro plánované závody. "Nabídlo vodákům možnost využít pouze nadlepšení z nádrže Stanovice o velikosti 6 - 7 m3/s, který by stačil pro závody na Lomnickém potoce. Pro pořádání závodu na Teplé by musel být z nádrže Březová uvolněn průtok, který by odpovídal 48 násobku přitékajícího množství. Toto nadlepšení by způsobilo snížení hladiny, které by již za stávající vodnosti a předpokládánému meteorologickému vývoji nebylo možno naplnit. Nenaplnění nádrže by ohrozilo hlavní účely vodního díla včetně zajištění prostředí pro vodní a na vodu vázané ekosystémy. Pokud je to možné, snaží se Povodí Ohře vyjít vodákům vstříc a průtoky jim zajistit. Již několik let upozorňuje pořadatele, že z hydrologického hlediska je pořádání závodů na podzim nejrizikovější," uvádí Povodí Ohře.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru