Foto: město Chodov
Karlovy Vary

Chodov - Chodov překvapivě zabodoval v soutěži Odpadový Oskar a v Karlovarském kraji získal za produkci méně než 150 kilogramů směsného komunálního odpadu na osobu a rok první příčku. Ocenění od neziskové organizace Arnika, která se zabývá ochranou životního prostředí, obdržel Chodov v kategorii obce nad 5000 obyvatel.

Lidem ve městě se podařilo za rok 2022 zásadně snížit objem komunálního odpadu, a to zhruba o 540 tun. Zatímco rok před tím skončilo v kontejnerech a popelnicích 2 370 tun odpadu, loni to bylo 1830 tun, což je v průměru 144, 2 kg na osobu.

Vliv na příznivá čísla mělo několik faktorů. Město například před časem zcela změnilo systém platby za odpad a místo placení na osobu dle trvalého pobytu přešlo na účtování za kapacitu kontejneru či popelnice a četnost svozu. Obyvatelé tak začali více třídit a hlídat si či uzamykat odpadové nádoby.

Radnice navíc masivní kampaní podpořila třídění kuchyňského odpadu a domácnosti pro tento účel vybavila speciálními košíky a škrobovými rozložitelnými sáčky. Zároveň se u každého panelového domu na sídlišti objevily nádoby na bioodpad.

„Chtěli bychom všem Chodovákům moc poděkovat za to, že třídí a není jim ekologie lhostejná. Věříme, že se nám v následujících letech povede dostat produkci směsného odpadu na ještě nižší číslo,“ poděkoval za vedení města jeho obyvatelům starosta Chodova Patrik Pizinger.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru