Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Cheb - Začátkem října proběhlo v Galerii 4 na Františkánském náměstí v Chebu slavnostní zahájení unikátní výstavy ke 150 letům Houslařské školy. Tato dlouhodobá výstava představující věhlasný fenomén houslařství na Chebsku je pro zájemce k vidění v expozici v druhém nadzemním podlaží. Pokud tedy patříte mezi milovníky hudby a regionální historie, neměli byste si nechat ujít návštěvu Galerie 4.

Houslařství a Luby jsou spolu spjaty již po staletí, neboť výroba nástrojů se zde traduje asi od poloviny 17. století. Tehdy krajem prošla ničivá třicetiletá válka a navíc došlo k omezení tamější těžby kovů. Obyvatelé se tak dostali do tíživé životní situace a hledali nové zdroje obživy. Těmi se v Lubech stávají po domácku vyráběné hudební nástroje. Z 18. století pak známe historicky dochované jméno prvního lubského mistra houslaře -  Eliase Plachta. Lubské výrobky díky své kvalitě postupně získávají na popularitě a zanedlouho je zná celý svět. Jeden čas byly Luby dokonce nazývány rakouskou Cremonou.

Z potřeby odborně pěstovat vztah k hudbě a dále rozvíjet houslařské řemeslo byla v Lubech roku 1873 založena také státní škola se dvěma odděleními - hudebním a hudebně nástrojařským. Svému účelu sloužila až do roku 2005, kdy proběhla optimalizace školství. Výsledkem bylo přesunutí a sloučení Houslařské školy s Integrovanou střední školou Cheb. Výuka zde ale probíhá dodnes. Přestože tedy původně byla domácká výroba hudebních nástrojů pouze východiskem z tíživé ekonomické situace lubských obyvatel, věhlas zdejších mistrů a pevné sepětí s regionem u nás dokázaly udržet tradici houslařského řemesla až do dnešních dní. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru