Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Další ze strategických projektů Karlovarského kraje určený k čerpání financí z Operačního programu Spravedlivá transformace byl schválen. Shodli se na tom krajští zastupitelé během svého posledního zasedání. V souladu s probíhající transformací regionu se projekt „Centrum lázeňského výzkumu“ soustředí na rozšíření výzkumné činnosti, posílení výzkumných kapacit a implementaci nových metod a postupů v lázeňské léčbě. Fyzická realizace projektu by měla začít v lednu 2024.

„Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 249 milionů korun, z toho až 95 % pokryje dotace z Evropské unie v rámci Operačního programu Spravedlivá Transformace. Jedná se o jediný strategický projekt kraje, který se zaměřuje na oblast výzkumu a vývoje, a má tak možnost získat maximální podporu,“ uvedl náměstek hejtmana Karlovarského kraje s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu, UNESCO a IT Vojtěch Franta.

Projekt připravil Institut lázeňství a balneologie v.v.i (ILaB) v reakci na aktuální stav, kdy Karlovarský kraj vynakládá nejnižší prostředky na výzkum a vývoj ve srovnání s ostatními regiony České republiky. „Institut dosáhne prostřednictvím realizace projektu v personálním zabezpečení a technickém vybavení kritické velikosti, aby byl schopen dosahovat kvalitních výsledků ve výzkumu v mezinárodním měřítku,“ zdůraznila ředitelka ILaB Alina Huseynli, s tím, že projekt vznikl ve spolupráci s Fyziologickým ústavem Akademie věd ČR, Fakultou biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického v Praze a Západočeskou univerzitou v Plzni.

Zřízení centra zároveň přispěje k transformaci lázeňství založeného na vědě, inovacích a udržitelnosti, což výrazně zlepší kvalitu a efektivitu lázeňské péče v kraji a posílí jeho pozici jako centra excelence lázeňství a balneologie v celé Evropě. „V dlouhodobém horizontu Centrum lázeňského výzkumu zabrání odlivu talentů z regionu a zároveň přitáhne kvalifikované vědecké pracovníky, kteří budou mít možnost pracovat v Karlovarském kraji, a přispět tak k jeho dalšímu rozvoji,“ uzavřel náměstek Vojtěch Franta.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru