Foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Preventivní projekt Ajaxův zápisník vznikl v roce 2001 díky jedné z policejních preventistek tehdejšího sokolovského okresu. Jde o pracovní sešit, který je určen zejména pro žáky třetích ročníků základních a speciálních škol. Všechny děti pracují se sešitem po celý školní rok.

"Ajaxův zápisník seznamuje děti se základními zásadami bezpečnosti, s morálním chováním, učí děti o tom, co je právní vědomí. Obsahuje důležité téma jako je dopravní výchova, co je závislost a na čem může být člověk závislý. Ajaxův zápisník se také věnuje bezpečnému chování na internetu a tedy varuje děti před nebezpečnými predátory v on-line prostředí. Posledním důležitým blokem v zápisníku je povídání o tom, jak nejbezpečněji se chovat během letních prázdnin, aby se všechny děti v pořádků v dalším školním roce vrátily do svých lavic.  Během jejich pracovní cesty je doprovází policejní pes Ajax, který je považován za maskota celého preventivního projektu," popsala projekt policejní mluvčí Zuzana Churaňová.
 
Do projektu s více jak dvacetiletou tradicí se ve školním roce 2023/2024 zapojilo téměř 1 000 žáků z 30 základních škol z celého Karlovarského kraje. Zápisníky byly rozdány dětem policejními preventisty. Ti ve třídách uskutečnili úvodní hodiny, kdy dětem vysvětlili, co všechno Ajaxův zápisník obsahuje a jak s ním následně pracovat. K pracovnímu sešitu dostaly děti Ajaxův diář na školní rok 2023/2024, kam si mohou zaznamenávat různé poznámky, úkoly a dozví se z něj spoustu zajímavých rad. Diář je upozorní, kdo má kdy svátek, kdy jsou prázdniny, ale také si mohou procvičit dopravní značky. K tomu dostaly jako dárek i Ajaxovo propisku. 
 
"I v tomto školním roce obdrželi žáci spolupracujících základních a speciálních škol v Karlovarském kraji Ajaxův zápisník i pomůcky k němu zcela zdarma, a to díky finanční podpoře Krajského úřadu Karlovarského kraje. Na konci školního roku pak jako již tradičně proběhne tzv. Den s Ajaxem a to na všech třech okresech Karlovarského kraje. Tyto dny jsou odměnou pro všechny zúčastněné děti. Celé dopoledne je plné soutěží, ukázek práce, výstroje a výzbroje Policie ČR a každé z dětí si odnese i malý dárek," uvedla dále mluvčí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru