Karlovy Vary - Žáci a pedagogové ze Střední školy stravování a služeb Karlovy Vary budou moci rozvíjet své odborné a jazykové kompetence během pracovních stáží v zahraničí. Rada Karlovarského kraje na svém posledním zasedání odsouhlasila podání projektu „Žáci a učitelé z Ondřejské za evropskou gastronomií“ v rámci programu Erasmus+. Veškeré náklady spojené s realizací pokryje dotace z programu.
Erasmus+ je program Evropské unie, který umožňuje studentům, učitelům, dobrovolníkům a dalším výjezdy do zahraničí a podporuje mezinárodní spolupráci. „Žádost karlovarské školy z Ondřejské jsme s velkým potěšením odsouhlasili a doporučili krajskému zastupitelstvu ke schválení. Pro žáky i pedagogy je to jedinečná příležitost, jak porovnat své schopnosti s mezinárodními kolegy, načerpat inspiraci a získat nové dovednosti z reálné praxe v zahraničí. Od pana ředitele jsem se dozvěděl, že aktuálně patří Slovinsko mezi světovou špičku v gastronomii, protože se v ní prolínají vlivy dalších kuchyní – středomořské, alpské nebo italské. Věřím, že zážitky, které žáci a pedagogové v cizině načerpají, pro ně budou motivací a zužitkují je ve svém dalším odborném rozvoji,“ uvedl radní pro oblast vzdělávání, školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Jindřich Čermák.
V průběhu letošního a příštího roku vyjede na krátkodobou odbornou stáž v délce tří týdnů do Slovinska celkem 22 žáků. Většina z nich jsou učňové oborů Kuchař, Číšník a Gastronomie, doplňují je budoucí cukráři a kadeřníci. Dva žáci absolvují ve stejné zemi dlouhodobou tříměsíční stáž. Pedagogové odcestují do Itálie, kde si vyzkoušejí stínování s místním učitelem. Cílem je zmapovat nové vzdělávací systémy, strategie a metodické postupy a následně je postupně implementovat do vzdělávání ve škole a inovovat tak výuku. Druhá část kantorů zapojených do projektu bude v Německu, Irsku a na Maltě navštěvovat jazykové kurzy, které budou zaměřeny na strategii výuky a využití informačních technologií pro potřeby moderní výuky cizích jazyků.