Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarsko – Český hydrometeorologický ústav vydal aktuální výstrahu. Týká se hlavně jihozápadu Čech, platí ovšem i pro Karlovarsko.

„V souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během odpoledních, večerních a nočních hodin vyskytnout v jihozápadní polovině území silné bouřky," varuje Český hydrometeorologický ústav – na mapě s označeným územím, kterého se výstraha týká, je i Karlovarský kraj. 

Tlaková níže se dle meteorologů přesouvá od jihu nad Německo a s ní spojená brázda se bude jen zvolna přesouvat přes střední Evropu. „Opět to neznamená, že by se bouřky vyskytly na celém území, budou spíše lokální záležitostí," vysvětlují meteorologové.
 
Pro žlutě vyznačené okresy platí výstraha. Zdroj: ČHMÚ
 
Aktuálně už se začínají tvořit ojedinělé bouřky hlavně v severní polovině republiky – největší pravděpodobnost je na pohraničních horách díky nejdéle zmenšené oblačnosti a největší dostupné energii. Postupovat by pak měly směrem k SZ-S a mohou se v nich vyskytovat intenzivní srážky a menší kroupy nebo i souvislejší vrstva menších krup. „Předpokládáme, že nenaplní kritéria výstražného systému (SIVS), ale budeme jejich postup sledovat," zmírňují meteorologové obavy.
 
Z aktuálního modelu je zřejmé, kde už prší. Zdroj: ČHMÚ
 
Intenzivnější už ale budou bouřky, které se v kombinaci s trvalejším a vydatnějším deštěm mohou vyskytnout odpoledne a večer v jihozápadní polovině Čech. Nebezpečné budou zejména přívalovými srážkami, kdy může za krátkou dobu napršet 30 mm srážek, v opakovaných bouřkách to může být ojediněle i přes 50 mm. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru