Foto zdroj: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Cheb - Znáte snímek Pouta nebo seriál Svět pod hlavou? Pokud se vám oba tyto počiny líbily, pak byste si určitě neměli nechat ujít výstavu scénografky a kostýmní výtvarnice Andrey Králové, která svými kostýmy spoluutvářela řadu českých filmů i televizních projektů. A právě období 60. až 80. let si můžete skrze její sbírku připomenout na výstavě s názvem „Do práce i k odpočinku“ v chebském Retromuseu.

Prostřednictvím oděvů dokáže Andrea Králová charakterizovat jednotlivé postavy a naznačit jejich vkus, touhy, ambice, společenské postavení, příslušnost k určité třídě nebo politickou orientaci. Její tvorba dokresluje obsah filmů a navozuje představu o dobové vizualitě. Kromě filmové produkce navrhla též scénickou výpravu a kostýmy pro desítky divadelních inscenací a spolupracovala také s divadlem v Chebu. Dlouhodobě zároveň vyučuje scénografii na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU.

Při své práci nashromáždila v průběhu let velké množství oděvů a doplňků, které tvoří její osobní fundus. Jeho zlomek, který je nyní k vidění v Chebu, se soustředí na úsek 60. až 80. let a koresponduje tak s časovým záběrem expozice Retromusea, na jejíž přípravě se rovněž podílela. Toto období se těší autorčině zvláštní oblibě a s humorem sobě vlastním často zvýrazňuje i jeho určité bizarní aspekty. Výstavu si můžete prohlédnout až do 8. září 2024. Bližší informace o otevírací době najdete na webu kulturní instituce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru