Foto zdroj: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Přes tři tisíce žáků a více než dvě stovky pedagogů v Karlovarském kraji si mohlo na vlastní kůži vyzkoušet, co všechno se dá zažít v pohádkovém světě. Od letošního roku byl totiž v mateřských a základních školách spuštěn unikátní vzdělávací projekt, který je zaměřený na rozvoj čtenářské gramotnosti a primární prevence. Ze samotného názvu "Pohádky pro lepší začátky" je patrné jeho zaměření, tedy využití pohádkových příběhů ke sdělování klíčových témat dětským posluchačům. Jednotlivé pohádky načetli pro děti herci z Divadla pod Palmovkou.

Spolek Čtení děti změní, z.s., který projekt připravil a realizoval, je velmi potěšen vysokou mírou spokojenosti zapojených škol, které mu poskytly zpětnou vazbu formou dotazníků, webinářů s pedagogy a projektových dnů. Například téma první pohádky O drakovi Čoudilovi a kouzelném mostě, které se zaměřilo na škodlivost kouření, hodnotilo jako vysoce přínosné 85,8 % pedagogů. Autory vzdělávacího projektu jsou spisovatel a předseda spolku Petr Březina a speciální pedagožka Kateřina Melcherová.

Díky pohádkové metodice dokáže projekt oslovit a zaujmout všechny žáky a sdělit jim důležitá poselství nenásilnou a přirozenou vypravěčskou formou. Ke každé z pohádek jsou totiž pro pedagogy předškolního i školního vzdělávání připraveny speciální metodické průvodce a pracovní listy. Dle těchto materiálů pak probíhá práce při vyučování. Pro předškoláky se jedná o grafomotoriku, pohybové hry, výtvarnou dílnu, říkadla a písničky. Žákům základních škol je pak pohádka rozpracována do hudební výchovy, českého jazyka, matematiky, výtvarné výchovy a tělesné výchovy. Zvláštní materiály jsou pak připraveny pro primární prevenci.

V příštím školním roce 2024/2025 budou žáci v průběhu deseti následujících měsíců pracovat na obrázcích k pohádkové knížce, kterou pak dostanou na konci června jako ocenění své práce. Každá z pohádek bude mít nejenom svou audio podobu, dostupnou přes QR kód, ale i animaci.

Karlovarský kraj je hlavním partnerem a podporovatelem projektu Pohádky pro lepší začátky. Díky jeho vstřícnosti mohl být projekt zahájen a bude mít možnost pokračovat i v dalších letech. Silnou stránkou projektu je totiž jeho kontinuita a pravidelná přítomnost ve vyučovacím plánu škol.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru