Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Jedním z nejlepších způsobů, jak objevovat krásy Karlovarského kraje a nasát jeho neopakovatelnou atmosféru, je jízda na kole. Nadšencům cykloturistiky nabízí přes 2300 kilometrů cyklistických tras s různými stupni náročnosti, které si užijí začátečníci i zkušení jezdci. O tom, že kraj je opravdu zaslíbené místo cyklistů, svědčí i enormní zájem ze strany obcí, které zažádaly o podporu v rámci dotačního programu na rozvoj cyklistické infrastruktury. Z krajského rozpočtu letos do rozvoje, opravy a přípravy nových cyklostezek a cyklotras míří přes 10 milionů korun.

„V programu jsme měli vyčleněno šest milionů korun, avšak poptávka výrazně převyšovala nabídku a sešlo se celkem 27 žádostí v celkové výši přes 10 milionů korun. Schválili jsme požadavky ve výši přesahující devět milionů korun, s tím, že částku pro město Karlovy Vary na opravu lávky v Tašovicích musí ještě projednat krajské zastupitelstvo, protože převyšuje částku 1 milion korun,“ uvedl uvolněný člen zastupitelstva Karlovarského kraje Pavel Čekan.

„Kolegové z odboru regionálního rozvoje posuzovali každý projekt jednotlivě a doporučili je všechny bez výjimky schválit. S ostatními radními jsme se na tom shodli a chybějící prostředky dorovnáme z nevyčerpaných alokací jiných dotačních titulů. Zájem tuzemských i zahraničních turistů o aktivní dovolenou je obrovský a náš kraj se stává vyhlášenou lokalitou pro cyklisty, proto je naším cílem zajistit kvalitní cyklistickou infrastrukturu,“ uvedl radní pro oblast regionálního rozvoje Patrik Pizinger.

Úspěšní žadatelé, kterými jsou obce a města v regionu, mohou získané finance použít na předprojektovou a projektovou přípravu, výstavbu nových cyklostezek a cyklotras, modernizaci a údržbu stávajících včetně značení a doprovodnou cyklistickou infrastrukturu. Nejvyšší podíl z alokované částky půjde na rozvoj páteřní Cyklostezky Ohře, s tím, že aktuálně je na území Karlovarského kraje zrealizováno 70 kilometrů z celkově plánovaných 100 kilometrů. Cílem výstavby je do roku 2030 realizovat až 90 % z celkové délky.

Z krajské dotace bude například uhrazeno zpracování projektové dokumentace na cyklostezku z Ostrova do Hájku, společná stezka pro pěší a cyklisty Velký Luh–Plesná, nabíjecí stanice elektrokol v Lubech, lávka v Kynšperku nad Ohří nebo vyhledávací studie cyklostezky Pstruží–Pernink. K odpočinku či jako ochranu před deštěm mohou cyklisté využít přístřešky, které se postaví v Mariánských Lázních, Skalné a na cyklotrase č. 2227. Pravidelná údržba čeká cyklotrasy a cyklotraily na území Božího Daru, Karlových Varů a samozřejmě i páteřní Cyklostezce Ohře.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru