Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarsko - Ve druhé polovině června letošního roku měla jednasedmdesátiletá žena na jedné ze sociálních sítí kliknout na reklamu, která slibovala výhodné investice. Poté byla přesměrována na nezjištěnou internetovou stránku, kde vyplnila své kontaktní údaje. Ženu měl poté kontaktovat neznámý muž, který jí sdělil, že jí bude přiřazen makléř.

"Z dalšího telefonního čísla jí měl kontaktovat údajný makléř, který ženě zaslal email s odkazy na aplikace, které si žena do svého počítače stáhla. Po stáhnutí aplikací odeslala vstupní poplatek, přičemž se platba ukázala v jedné ze stažených aplikací, čím v ženě vzbudila dojem, že se jedná o reálnou investici. Neznámý pachatel měl poté poškozené seniorce zasílat kódy, na základě kterých žena odeslala několik plateb na bitcoinové peněženky různých společností. Následně měla odeslat ještě několik dalších plateb, které se opět ukázaly v jedné ze stažených aplikací. Když chtěla žena finanční hotovost vybrat, obdržela email, ve kterém bylo uvedeno, že pokud chce finanční prostředky vybrat, musí být držitelem licence na obchodování. Dále v emailu bylo uvedeno, že právě tato licence stojí téměř 50 tisíc euro. Kvůli naléhání neznámého pachatele žena odeslala ještě několik plateb, přičemž žádnou licenci neobdržela a finanční prostředky jí nebyly zaslány zpět," popsal případ policejní mluvčí Jan Bílek.

Neznámý pachatel seniorce způsobil škodu přibližně jeden milion korun. 

Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu. V případě prokázání viny tak neznámému pachateli hrozí trest odnětí svobody až na pět let. 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru