Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Po mnoholeté pauze obnovil Karlovarský kraj ocenění, které je určeno osobám, jež dokonale ovládají dovednosti, postupy a technologie tradiční rukodělné výroby a udržují je v živé formě. Jméno prvního oceněného se dozvíme 6. září, kdy se bude v Bečově nad Teplou konat slavnostní udělení titulu Mistr rukodělné výroby Karlovarského kraje za rok 2024.     

„V našem kraji žije mnoho šikovných lidí, kteří se věnují starým řemeslům, a právě ta se díky nim daří udržovat při životě a předávat je dalším generacím. Tyto osobnosti chceme ocenit a ukázat, že si jejich precizní odborné práce velmi vážíme a jsme rádi, že díky jejich snaze tato řemesla z našeho území zcela nevymizela. Kdo bude prvním oceněným, zatím držíme v tajnosti, protože bychom chtěli, aby to bylo překvapením pro něj samotného. Titul pak bude vyhlašován každý rok a v následujících letech jej získají vždy tři osobnosti vykonávající jedno z vybraných řemesel,“ uvedla radní pro oblast kultury a památkové péče Olga Haláková.      

Titul může být udělen výrobcům činných v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou zásadním způsobem ohroženy nebo jim hrozí zánik. Mezi tyto obory je zařazena výroba keramiky, zpracování skla, zpracování skla, kamene, kovových materiálů, košíkářství, tradiční truhlářské a sekernické práce, řezbářství, zpracování textilu, tradiční technologie v ševcovství, brašnářství a řemenářství, tradiční pekařství a zdobení kraslic.          

Návrhy na udělení titulu mohou předkládat vědecké a odborné instituce, muzea, občanská sdružení, neziskové a zájmové organizace, orgány státní správy, samospráv a fyzické osoby působící v daném oboru.   

O udělení titulu rozhoduje Rada Karlovarského kraje na základě doporučení odborné komise. Ta je sedmičlenná a je sestavena ze zástupce odboru kultury krajského úřadu, člena krajské rady pro oblast kultury a památkové péče, pracovníka Regionálního pracoviště tradiční lidové kultury, zástupců muzeí působících v rámci kraje, profesních odborníků a zástupců z oblasti odborného školství. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru