Foto: SUAS Group a.s.
Karlovy Vary

Sokolov - Skupina SUAS GROUP a Sokolovská uhelná i nadále pokračuje v přípravě nové etapy nízkoemisní a bezemisní energetické budoucnosti v Karlovarském kraji. V další fázi projektu umístění malého modulárního reaktoru (SMR) ve Vřesové zkoumali konzultanti z firem Jensen Hughes a EXCEL Services, kteří připravují studii proveditelnosti umístění malého modulárního reaktoru v areálu Vřesová, možnosti, jež má pro instalaci SMR komplex ve Vřesové. 

Návštěva odborníků v rámci projektu Phoenix amerického ministerstva zahraničí se uskutečnila na konci září. „Konzultanti posuzovali vhodnost lokality z hledisek chlazení jaderného reaktoru, vyvedení výkonu, složení podloží, a další technické aspekty provozu. Měli možnost setkat se s hlavním inženýrem Vřesové Stanislavem Kaprem, s hlavním technologem Zdeňkem Jonátem a dalšími partnery na naší straně. Společně diskutovali především o infrastruktuře komplexu,“ uvádí Adam Peteřík, vedoucí projektového týmu.

Konzultanti představili zástupcům SUAS GROUP a Sokolovské uhelné šest různých designů malých modulárních reaktorů, z nichž bude třeba vybrat tři pro detailnější vyhodnocení. Postupně se také bude připravovat finanční plán projektu s veškerými předpokládanými náklady a návratností. 

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR rovněž v minulém období získalo podporu amerického ministerstva zahraničí v projektu NEXT, která se vztahuje na pomoc ministerstva a regulátora, tedy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost , s legislativou a licencováním malých modulárních reaktorů. „Dále by mělo jít i o podporu pro potenciální investory ohledně navazujících studií instalace SMR, přičemž těmito společnostmi jsou kromě Sokolovské uhelné a SUAS GROUP také skupina ČEZ a Unipetrol. Za nás jsme zaslali požadavek na vypracování projektového plánu pro získání povolení k umístění jaderného zdroje a pomoc s projektovým managementem celého záměru,“ upřesňuje Martin Čermák, člen představenstva SUAS GROUP a Sokolovské uhelné.

Skupina SUAS GROUP a Sokolovská uhelná uspěla počátkem letošního roku v žádosti o dotaci z amerického programu Phoenix, z něhož jsou financovány studie proveditelnosti související s umístěním malých jaderných reaktorů (SMR) v Evropě. Ty mohou v budoucnu po útlumu těžby uhlí pomoci zajistit dostupné a stabilní dodávky elektrické energie a tepla. Soutěž byla otevřena pro 17 zemí ze střední a východní Evropy. Kromě skupiny SUAS GROUP a Sokolovská uhelná byla vybrána ze všech těchto zemí společnost Slovenské elektrárně a polský PKN Orlen a Synthos – Orlen Synthos Green Energy. Studii proveditelnosti chce mít Skupina hotovou do konce roku 2025.

 

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru