Foto: Povodí Ohře
Karlovy Vary

Skalka - Na vodním díle Skalka na Chebsku osadili pracovníci Povodí Ohře 17tunovou jezovou klapku, která po 24 letech jejího fungování prošla kompletní opravou. Prostor demontované klapky byl dočasně zahrazen třemi ocelovými hradícími deskami. Práce v hodnotě 3 mil. Kč provedla zhotovitelská společnost MVS Walter s.r.o.

"Jezová klapka o délce 7 metrů a výšce 6 metrů byla v nočních hodinách z úterý na středu převezena jako nadměrný náklad z dílen zhotovitelské společnosti v Mělníku zpět na bezpečnostní přeliv vodního díla Skalka. Na uzávěru jsme například demontovali zbývající části čepů a osadili nové včetně prvků pro jejich uložení. Dále jsme obnovili protikorozní nátěr a vyměnili těsnící prvky. Generální opravou prošel také hydraulický agregát ovládání klapky," uvedla mluvčí Pohodí Ohře Dana Zikešová.

Během instalace byla uzavřena stezka propojující ulice Lesní, Nad Řekou a hráz vodního díla. Práce skončily včera 23. října ve večerních hodinách.

Opravená jezová klapka je součástí doplňkového bezpečnostního přelivu, který byl vybudován v roce 2000 z důvodu zvýšení bezpečnosti vodního díla při extrémní povodni. Případné povodňové průtoky převádí původní levé pole bezpečnostního přelivu se segmentovým uzávěrem ovládaným zvedacím mechanismem. Manipulaci klapky s hydraulickým pohonem nebylo dosud kvůli transformaci povodně třeba provést.

"Hlavním účelem vodního díla Skalka je v součinnosti s vodním dílem Jesenice nadlepšování průtoků v řece Ohři a částečná ochrana území pod hrází před povodněmi a likvidace následků havarijního zhoršení jakosti vody v toku Ohře. Vedlejšími účely jsou výroba elektrické energie v malé vodní elektrárně, rekreace a provozování vodních sportů," dodala mluvčí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru