Karlovy Vary - Karlovarská střední škola stravování a služeb v Ondřejské ulici je jedním ze zakladatelů a letos i pořadatelem dalšího kola mezinárodního projektu pro žáky a pedagogy středních gastronomických škol „Srovnávání výstupů vzdělávání gastronomických oborů v systémech ČR, Německa, Itálie a Slovenska“. V tomto projektu prokazují žáci posledních ročníků z jednotlivých zemí své odborné kompetence náročnými praktickými činnostmi na úrovni praktických závěrečných zkoušek pořadatelské strany.
V průběhu této zajímavé akce dochází nejen k hodnocení a evaluaci předvedených prací a dovedností žáků, ale i k intenzivnímu sdílení zkušeností pedagogů v oblasti odborného vzdělávání, k vzájemné inspiraci, sbližování a navazování nových přátelství i poznávání regionu. Zahraniční účastníci byli v letošním ročníku nadšeni prohlídkou Karlových Varů a nově zrekonstruovaných Císařských lázní.
Zázemí pro soutěžení žáků poskytl Lázeňský hotel Běhounek v Jáchymově, který naplnila směsice jazyků a provoněla příprava hlavní suroviny zkoušek, srnčí kýty, kterou žáci museli nedříve obratně vykostit. V oblasti obsluhy a odbytu žáci předváděli nejnáročnější činnosti včetně závěrečné banketní obsluhy. Účastníci na sebe upozorňovali jak nasazením a spontánností, tak i značnou mírou zručnosti. Zajímavé bylo pozorovat, jak se žáci navzájem sledují a komunikují o postupech používaných v jednotlivých zemích.
V exponované konkurenci se karlovarští žáci z Ondřejské neztratili. Mezi kuchaři získal nejvyšší hodnocení žák školy Jonáš Chorvat, který se na soutěž připravoval v SPV Grandhotelu Pupp. Nejlepšími v obsluze byli žáci ze slovenské Hotelové akademie v Piešťanech. Třídenní akci provázely i odborné semináře a poznávání Karlových Varů.
Akce proběhla za významné podpory řady subjektů. Projekt byl financován Karlovarským krajem a z dotace poskytnuté Statutárním městem Karlovy Vary. Skvělé zázemí poskytly účastníkům Lázně Jáchymov.