Základní akutní péči pro pacienty z Ukrajiny zajistí UA Point v karlovarské nemocnici
ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarská krajská nemocnice otevřela UA Point, který bude zajišťovat základní akutní péči pro pacienty z Ukrajiny, a to v nově zřízených ambulancích v pavilonu „N“ Nemocnice Karlovy Vary.

Na základě dohody s vedením Karlovarského kraje vzniklo zatím jediné krajské centrum poskytující zdravotní péči ukrajinským uprchlíkům, které jinak nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární péče v Karlovarském kraji.

​K dispozici je jedna ambulance pro děti a dorost a druhá pro dospělé. Ordinace budou otevřené od pondělí do pátku v čase 8:00 – 15:30 hod. V ambulancích bude poskytována základní akutní zdravotní péče ve spolupráci s dalšími odbornými pracovišti naší nemocnice.

Součástí týmu jsou dva lékaři, dvě sestry a ukrajinsko – český tlumočník, který s pacienty vyplní základní zdravotní dotazník. Přítomnost tlumočníka v této specializované ambulanci značně urychlí celý proces vyšetření.

„Ve velkých krajích zajišťují chod UA pointů fakultní nemocnice, v našem kraji tak připadla péče karlovarské nemocnici, jakožto největšímu poskytovateli zdravotní péče. Pokud by zde point nevznikl, zdravotní péče o ukrajinské migranty, kteří nenajdou svého praktického lékaře či pediatra, by tak byla dostupná nejblíže v UA pointu v Praze či Plzni,“ vysvětlil generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s. MUDr. Josef März, „cílem je zajištění základního ošetření u pacientů, kteří potřebují řešit akutní problém po svém příjezdu a zatím nenašli nebo nestihli najít svého praktického lékaře. Jde o řešení, které by mělo sloužit k překrytí současné situace a postupně by se vše mělo začlenit do standardního systému péče v ČR. Cílem není nijak upřednostňovat tyto pacienty, ale mít prostor na jejich ošetření, které samozřejmě zabere výrazně více času a neblokovat ostatní pacienty v běžném či akutním provozu.“

Osoby z Ukrajiny, které projdou registračním procesem, jsou plně pojištěni v rámci veřejného zdravotního pojištění jako státní pojištěnci a mají plný nárok na poskytování hrazených zdravotních služeb jako jiní pojištěnci zdravotních pojišťoven v ČR.

“Oceňujeme, že karlovarská nemocnice zajistí otevření UA Pointu, přestože je to velmi náročné z pohledu provozu a personálního zabezpečení. Děkujeme všem, kteří se na vytvoření tohoto pracoviště péče o uprchlíky podílejí a budou zabezpečovat jeho chod. Aktuálně řešíme s ministerstvem zdravotnictví financování UA Pointu, protože půjde o nemalé náklady,” uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Kraj i KKN vyhodnotí vytíženost a spektrum řešených potíží a s přihlédnutím k vývoji v celém kraji bude tuto základní činnost případně upravovat.

0104uapoint

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru