Okolí Tržnice probarví záhony s tisícovkami trvalek
Foto zdroj: magistrát města Karlovy Vary
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Opravu hlavního přestupního uzlu MHD ve Varšavské ulici doprovodila i výrazná proměna zelené plochy oddělující terminál od budovy Tržnice. Další zeleň přibyla na nově vybudovaných ostrůvcích.

Pojetí vegetace, která tvoří doplněk dopravní stavby, reaguje na prokazatelné změny klimatu, oteplování a množství srážek. Odráží také současný trend vytvářet v městských aglomeracích více nezpevněných povrchů. Správa lázeňských parků (SLP) při obnově zeleně vsadila na porost odolávající suchu. Proto byl zvolen kříženec javoru mléče a babyky.

„Celý projekt je pak postaven na použití trvalek ve směsích doplněných o stromy, které tvoří nepravidelné skupiny a remízy tak, aby byl zachován průhled na historickou budovu Tržnice, zejména její centrální část se vstupem. Nechtěli jsme, aby došlo v zadláždění celého prostoru terminálu, proto jsme některé ostrůvky osázeli trvalkami,“ vysvětluje Hana Petrlíková, odbornice na dendrologii a mistr střediska parků SLP.

Ostrůvky mají podobu štěrkových záhonů s tisícovkami trvalek a inspirací k nim byly luční a stepní porosty. „Jedná se o perspektivní alternativu květinových výsadeb v urbanizovaném prostoru. Jsou pouze minimálně náročné, co se přísunu vody týče. Dokážou v poměrně dobrém reprezentativním stavu přežívat i delší období sucha bez zvýšené potřeby zálivky,“ dodává Hana Petrlíková s tím, že štěrkové záhony jsou v podstatě výsledkem dlouhodobé snahy o řešení problematiky snižování nároků výsadeb na udržovací péči ve veřejné zeleni a s měnícím se klimatem se jeví jako příjemný bonus jejich minimální nároky na závlahu. „První optimalizovaná směs byla sestavena v Německu v roce 1999. Od té doby vzniklo velké množství různých směsí. My jsme v prostoru terminálu použili dvě schémata nazvaná Tanec trav a Kvetoucí vlna,“ vysvětluje dendroložka.

Ve směsích jsou použity zejména okrasné trávy, třapatky, astry a další hvězdicovité, krásnoočka, denivky, kosatce, řebříčky, šalvěje, rozchodníky, šanty a další. U Tržnice byste napočítali šedesát různých druhů a kultivarů trvalek, dohromady jich je zde šest a půl tisíce rostlin. Zahradníci použili druhy snášející takzvané přísušky až extrémní sucha. Pro jarní efekt jsou v záhonu vysazeny na jaře kvetoucí cibuloviny. Naprosto zásadní je podle vedoucí parků použití minerálního mulče, ostrohranného štěrku, který chrání povrch záhonu před přehřátím, eliminuje zaplevelení, udržuju správnou teplotu, v zimě chrání rostliny zejména před vyhníváním, případně vymrzáním. „Na štěrkových záhonech je půvabné a neodolatelné, že jsou velmi dynamické, velmi rychle se mění a v době vegetace je záhon v podstatě každý den jiný,“ uzavírá Hana Petrlíková.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru