Ašská sbírka rukavic míří k zápisu do České knihy rekordů
Foto: město Aš
Karlovy Vary

Aš - 26 563. Tolik rukavic se nachází v depozitáři ašského muzea. Sbírka dokumentující výrobu textilních rukavic od počátku minulého století až po její zánik po roce 2000, je zřejmě největším souborem vzorků tohoto oděvního doplňku u nás.

Již mnohokrát bylo publikováno, že v ašském muzeu se nachází velká sbírka rukavic, čítající více než 20 tisíc kusů. Pracovníci muzea v letošním roce soubor dopočítali a do Centrální evidence sbírek zanesli 26 536 půlpárů nebo celých párů. A protože pořád tvrdíme, že se jedná o největší sbírku rukavic u nás, byla podána přihláška do České knihy rekordů. Sbírka je to cenná nejen kvůli počtu kusů, ale také proto, že dokonale dokumentuje kus ašské historie, která je tu s produkcí rukavic a dalších textilních výrobků spjata.

Tovární výroba rukavic se k nám dostala z Anglie přes Francii a Německo již na přelomu 18. a 19. století. Kromě klasických rukavic z kůže začaly být vyráběny rukavice z úpletů, které byly nejvhodnějším materiálem pro svou vysokou pružnost. Střediskem výroby látkových rukavic se v českých zemích stala právě Aš.

„Látkové rukavice začaly ašské továrny stávkového zboží vyrábět již ve druhé polovině 19. století. Po zavedení plochých pletacích strojů vyráběla většina firem i domácí výrobci kromě rukavic látkových i rukavice pletené. Zavedení strojové výroby přineslo ve výrobě rukavic a jejich zpracování nové možnosti. Nápaditost tvůrců, rozsah vzorů, zdobení a použití různých materiálů a technologií je bez hranic,“ uvedla Monika Hlaváčková, kurátorka textilní sbírky ašského muzea k historii výroby rukavic v Aši.

Sbírku tvoří převážně textilní rukavice, v menší míře rukavice strojově pletené, rukavice ručně háčkované, síťované a paličkované. Ašští němečtí výrobci prakticky ovládli trh s textilními rukavicemi ve střední Evropě. Předválečná produkce byla určena převážně na vývoz.

Sbírka stávkových rukavic pochází od výrobců z bývalého ašského okresu. Pravděpodobně po roce 1946 byly všechny vzorky rukavic od zaniklých firem (výrobou rukavic a jejích částí se v Aši zabývalo asi 20 malých a větších firem) soustředěny v budově ředitelství nově vzniklého podniku n. p. TOSTA Aš. Celý mimořádně rozsáhlý soubor, cca 19 500 ks půlpárů (někdy i párů) vzorků textilních rukavic, byl pak v roce 1984 bezplatně převeden do majetku městského muzea v Aši.

Sbírka dokumentuje výrobu textilních rukavic v německých textilních podnicích ašského okresu od začátku 20. století do roku 1946, dále rukavice v n. p. TOSTA Aš od roku 1946 do roku 1993 (tj. po celou dobu existence podniku), a konečně výrobu podniku TOSTEX a. s. od roku 1993 až po ukončení činnosti podniku. Další přírůstky rukavic muzeum získalo v pozdějších letech z ukončené firmy TOSTEX a od ašských obyvatel.

Rukavice byly roztříděny podle výrobců a chronologicky seřazeny a zpracovány. Každá rukavice byla očištěna od prachu a nečistot, byla přišita na speciálně vyrobené ramínko z papíru, podrobně popsána, očíslována a uložena do skříní.

Sbírka rukavic je veřejnosti prezentována v rámci textilní expozice muzea, kde je samostatná část expozice věnována celému postupu výroby rukavic, samotné rukavice jsou rozděleny i do různých sekcí, např. letní, vycházkové apod.

„Zpracování rukavic ještě stále trvá, jednotlivé kusy se zpracovávají do systematické evidence, což zabere přinejmenším ještě pár let. V letošním roce byly rukavice dopočítány a konečný počet čítá 26 563 vzorků. Po nahlášení nově přijatých rukavic do Centrální evidence sbírek, na čemž muzeum pracuje, je domluveno zapsání sbírky do České knihy rekordů, takže v jejím novém vydání v roce 2024 bude již rekord zapsán,“ doplnila Monika Hlaváčková.

 

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru