Nové Chalupy připomíná opravený kříž a pamětní lavice
Nové Chalupy připomíná opravený kříž a pamětní lavice. Foto: Martin Polák
Karlovy Vary

Chodov - Zhruba čtyři desítky lidí včetně starousedlíků přijely v době srpnové Vavřinecké pouti zavzpomínat na zaniklou obec Nové Chalupy nedaleko Chodova. Jako připomínka místa, kde řada z nich žila, na ně čekaly nově opravený kamenný kříž a masivní lavička.

Ta nahradila původní bytelnou lavici, kterou město na přání bývalých obyvatel a také za jejich peníze nechalo v roce 2021 nainstalovat pod tamní starou lípu. Neznámý zloděj ji však po slavnostním představení ukradl.

Kříž i lavici zhotovil ve svém volném čase František Fečo, mimo jiné i výrobce repliky původního smolnického zvonu z roku 1827. Zázemí pro práci mu opět poskytl jeho zaměstnavatel Chodovské technicko-ekologické služby, za což mu patří poděkování.

Nové Chalupy, Smolnice a několik chovných rybníků musely před lety ustoupit tehdejší těžbě uhlí, na jejich místě je dnes Smolnická výsypka. Obě obce dnes na Bílé vodě připomíná zvonička s informační tabulí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru