Počet kyberpodvodů roste. Policisté radí, jak nenaletět
Foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Počet trestných činů v kyberprostoru neustále roste. V roce 2021 bylo v celé České republice registrováno 9 518 trestných činů v kyberprostoru, přičemž v roce 2022 jich bylo evidováno již 18 884. Za první pololetí roku 2023 je to již 10 219 trestných činů.

Z tohoto důvodu vytvořili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje ve spolupráci s Odborem analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje nový projekt pod názvem „Podvodníci v kyber, peníze si hlídej – aneb internetem bezpečně“. S tím již navštívili zaměstnance Městského úřadu v Chebu, v Aši a také Krajského úřadu v Karlových Varech, kam zavítali v minulém týdnu. V rámci projektu chtějí policisté více vzdělat veřejnost - ukázat lidem, jak probíhají kybernetické podvody a naučit je, jak jim nenaletět. Proškolují nejdříve zaměstnance velkých úřadů, poté budou následovat ty menší, dále velké firmy a podniky a další. Vizí je, že tyto osoby předají informace dále směrem dolů. Na každý měsíc je naplánována jedna beseda napříč Karlovarským krajem.

Další dvě besedy zaměřené na kyber, byly ve spolupráci s ČSOB a proběhly minulý týden v Chebu a v Aši. ČSOB uzavřela s Policií České republiky Memorandum v oblasti vzdělávání digitální bezpečnosti. V rámci této spolupráce vznikla zajímavá informační kampaň „Volač a Klikač“ zaměřená na rizika v kyberprostoru. V rámci této kampaně se můžete dozvědět, jaké jsou nejčastější taktiky internetových podvodníků – zejména o tom, jak se Vás mohou snažit napálit prostřednictvím podvodných e-mailů a SMS, inzertních podvodů, nabídkou výhodných investic nebo podvodným voláním.

Připomínáme 5 základních rad, jak nenaletět Volačovi a Klikačovi:

1) Mějte na paměti, že umí napodobit jakékoliv telefonní číslo či e-mail.
2) Dejte pozor, vydávají se za bankéře i policisty a působí věrohodně.
3) Nikomu nikdy nesdělujte citlivé informace.
4) Vaše banka nepotřebuje znát Váš PIN, ale Volač a Klikač ano.
5) Buďte obezřetní – nenechte se vmanipulovat do časové tísně a vše si ověřujte z více zdrojů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru