Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Evropský lázeňský a balneologický kongres dospěl ke svému konci. Letošní ročník navštívilo celkem 300 účastníků z 29 zemí, a stal se tak historicky nejlepším. Na závěr programu byla účastníky formulována Karlovarská lázeňská deklarace za účelem podpory léčebného lázeňství a jeho zohlednění v rámci strategických plánů a koncepcí ze strany zástupců evropských politických institucí. Společný apel vyzdvihuje význam lázeňství pro cestovní ruch, důležitost lázní jako místa pro péči o stárnoucí populaci nebo ochranu životního prostředí jako jednoho z největších lákadel resortů.

„Oblast lázeňství se v současné době nachází na pomyslném rozcestí. Po několikaletém útlumu dochází k nutným proměnám jejího charakteru v souvislosti se změnou přístupu lidí ke svému zdraví a životnímu stylu. Řečníci se proto ve svých přednáškách a diskuzních panelech zaměřili právě na největší výzvy, kterým lázeňská péče nyní čelí, a představili směry, jakými by se v budoucnu mohla ubírat, aby uspokojila poptávku ze strany klientů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

„Rád bych tímto poděkoval členům všech organizací, kteří se na realizaci kongresu podíleli. Vzhledem k světovému věhlasu regionální léčby, zvláště pak lázeňského trojúhelníku, věřím, že se zde nevidíme naposledy a v budoucnu podobně zaměřenou konferenci uspořádáme znovu,“ dodal náměstek hejtmana Karlovarského kraje s gescí v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO Vojtěch Franta.

„Společné sdílení zkušeností a hledání nových cest s odborníky a zástupci významných lázeňských institucí vnímám jako velmi důležité a klíčové pro všechny zúčastněné.  Nejde přitom jen o rozvoj jednotlivých destinací či lázní, ale o perspektivu celého oboru. Zvláště pro lázně v karlovarském regionu je hledání nových cest nyní aktuální, ale z rostoucích dat návštěvnosti je patrné, že je na správné cestě,“ popsal prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

Jedním z témat, které v rámci kongresu nejvíce rezonovalo, bylo stárnutí evropské populace. V příštích dvou dekádách se totiž očekává radikální proměna demografických trendů, kdy kolem 30 procent evropské populace bude starší 65 let. Pro lázeňská střediska a resorty tak vznikají nové příležitosti, jak pomoci nejen nemocným, ale i starším jedincům, kteří na svém zdraví chtějí pracovat a prodloužit období zdravého života. Diskutovalo se také o léčbě postcovidových následků či možnostech, jak kromě tradiční lázeňské klientely přilákat i nové zájemce, především z mladší generace, například pomocí sociálních sítí.

Během doprovodného programu se podařilo stanovit nový rekord ve společném pití pramene, zájemci si mohli v doprovodu hejtmana Karlovarského kraje užít ranní běh centrem Karlových Varů nebo absolvovat terapeutickou procházku lázeňskými lesy. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru