Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarskému kraji se podařil významný počin. Zaktivoval 22 signatářů z 11 evropských zemí, kteří společně slavnostně podepsali „Karlovarskou Deklaraci uhelných regionů“. Stalo se tak v rámci Platformy Spravedlivé transformace, jež se v těchto dnech koná v Bruselu na půdě Evropské komise. Deklarace usiluje zejména o to, aby se i po roce 2027 nadále cíleně podporovaly uhelné regiony z rozpočtu Evropské unie.


„Od společného prohlášení si slibujeme nejenom cílenou finanční podporu v dalších letech, ale deklarujeme tím určitou jednotnost uhelných regionů napříč celou Evropskou unií. Podpisem tohoto dokumentu a zejména pak intenzivní komunikací právě s ostatními uhelnými regiony jsme schopni dosáhnout poměrně silného mandátu pro další vyjednávání s Evropskou unií o naší budoucnosti,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Signovaná deklarace je jedním z výstupů čtvrtého výročního politického dialogu Iniciativy Evropské unie pro uhelné regiony v transformaci, který se konal letos v červnu v Karlových Varech. Kromě zástupců z České republiky podepsali prohlášení také představitelé Německa, Polska, Irska, Slovenska, Španělska, Slovinska, Finska, Řecka, Bulharska a Rumunska. „Navzdory tomu, že uhelné regiony mají rozdílný socioekonomický základ, řeší v souvislosti s ukončením těžby obdobné problémy. Velmi nás proto těší, že se nám podařilo jednotlivé regiony propojit a najít s nimi společnou řeč. Kromě toho, že si deklarace klade za cíl zajistit finanční podporu uhelným regionům i po roce 2027, měla by přispět ke zjednodušení administrace čerpání dotačních programů. Jedná se o problém, který veskrze trápí každého příjemce napříč všemi evropskými zeměmi,“ upřesnil krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a projektového řízení Patrik Pizinger. 

Podoba deklarace byla řešena nejen s příslušnými českými ministerstvy, zejména pak s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR), ale také se zástupci Evropské komise. „Péče o uhelné regiony je dlouhodobě jednou z priorit MMR. Vedle finanční podpory se jedná také o přípravu metodik a strategií rozvoje – těmi se následně řídí i ostatní ministerstva ve svých programech. Díky práci MMR jsou uhelné oblasti zvýhodněny v žádostech o podporu. Ze zhruba bilionu korun evropských peněz, které do konce dekády přitečou do Česka, proto získají jejich obyvatelé výrazně víc než je republikový průměr,“ prohlásil místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Iniciativu Karlovarského kraje ocenil i náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň. „Osobně jsem se účastnil výročního politického dialogu Iniciativy Evropské unie pro uhelné regiony v transformaci v červnu v Karlových Varech, kde se poprvé o Deklaraci uhelných regionů hovořilo. A i když je teprve rok 2023, jednání o dalším směřování Evropské unie a jejím rozpočtu v novém programovém období již započala, takže je ten správný čas pro vyjednávání těch nejlepší podmínek pro naše uhelné regiony. Iniciativu Karlovarského kraje proto určitě vítáme a jsme rádi, že současné vedení kraje i jeho administrativní struktury projevily tak výrazný potenciál ve vyjednávacích i diplomatických schopnostech na půdě Evropské komise,“ dodal Radim Sršeň.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru