Foto: Magistrát Karlovy Vary
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Město Karlovy Vary bude mít letos vánoční strom z Chranišova na Sokolovsku. Hlavní vánoční ozdobou centra města bude stříbrný smrk. Zhruba sedmdesátiletý, patnáct metrů vysoký jehličnan v současné době roste na zahradě rodinného domu v Chranišově. Pokácen a přepraven do Karlových Varů na prostranství před hotelem Thermal bude v polovině listopadu.

„Vzhledem k tomu, že jsme v našich lesích, ani na městských pozemcích nenašli vhodný strom, obrátili jsme se na veřejnost a v reakci na výzvu jsme obdrželi zhruba deset nabídek, za které moc děkujeme. Poměrně přísná kritéria nakonec splnil pouze stříbrný smrk z Chranišova,“ uvedl radní Petr Bursík. Vedle estetického hlediska bylo při výběru stromu rozhodující jeho zdraví a stanoviště, na kterém roste, tedy jeho dobrá přístupnost pro strojovou techniku nezbytnou pro bezpečné pokácení, naložení a odvoz.  

„V současné době zajišťujeme nezbytné administrativní náležitosti, jako je povolení ke kácení. Pro samotné pokácení bychom rádi využili zbrusu nový manipulátor, který jsme v nedávné době pořídili. Jedná se o stroj, který je vybavený unikátním rotačním teleskopickým ramenem, díky němuž je možné strom pokácet, bezpečně s ním manipulovat a naložit na nákladní automobil. Manipulátor pak využijeme rovněž při usazení stromu před Thermalem,“ doplňuje Stanislav Dvořák, ředitel Lázeňských lesů a parků Karlovy Vary.

Vánoční ozdoby a světelné prvky budou na strom nainstalovány koncem listopadu. Slavnostní rozsvícení se uskuteční o první adventní neděli, tedy 3. prosince v 18 hodin. Následovat bude průvod k Mlýnské kolonádě, kde budou probíhat městské vánoční trhy s doprovodným programem.

Vánoční trhy v Karlových Varech začínají v sobotu 2. prosince a potrvají do 26. prosince.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru