Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karlovarský kraj ve spolupráci s Muzeem Karlovy Vary pokračuje v přednáškovém cyklu „Krušné hory – malé pohoří světového významu“. Zájemcům bude tentokrát přiblížen svět neživé přírody a její procesy prostřednictvím přednášky s názvem „Žula – granit, fenomén české krajiny“, která se uskuteční v sobotu 4. 11. 2023 od 17 hodin v Muzeu Královské mincovny Jáchymov.

Všichni znají složení žuly – křemen, živec, slída. Proč právě tyto minerály, a ne jiné? Z jakého důvodu je žula naším národním kamenem? Jak se liší stáří žul v Čechách a ve světě? Je opravdu každá žula vyvřelinou, co utuhla z magmatu? A jak dokázala příroda extrahovat ze žuly například cín? Na tyto a mnohé další dotazy zodpoví autor přednášky geolog Petr Rojík. Jeho výklad doprovodí názorná výstavka českých žul a návštěvníci budou mít také jedinečnou příležitost zhlédnout mikroskopické snímky místních žul pocházejících přímo z Krušných hor.

Série přednášek se koná v rámci propagace zápisu Hornického regionu Erzgebirge/ Krušnohoří na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Více informací najdete na webu Muzea Karlovy Vary

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru