Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Slavnostního křtu se dočkala nová Hospodářská ročenka Karlovarského kraje 2023. Tu jako tradičně vydává Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje (dále KHK KK) spolu s Karlovarským krajem. Publikace komplexně mapuje ekonomický vývoj regionu v uplynulých měsících napříč jednotlivými odvětvími.

Nová ročenka byla představena na plese, který v karlovarském Grandhotel Pupp uspořádala u příležitosti oslav 30 let svého působení v regionu hospodářská komora.

„Ročenka opět nabízí věrnou zprávu o úrovni kvality života v jednotlivých regionech obcí s rozšířenou působností i v Karlovarském kraji jako celku,“ uvedl předseda představenstva KHK KK Tomáš Linda. „Podnikatelé by v publikaci měli najít informace, které jim pomohou při rozhodování ohledně dalších možných investic a rozvoje podnikání. Mezi jednotlivými regiony by pak díky publikaci měla vzniknout zdravá konkurence a soutěžení o lepší příčky v jednotlivých žebříčcích konkrétních ukazatelů životní úrovně,“ popsal.

Regionální hospodářská komora publikaci opět vydala ve spolupráci s Karlovarským krajem.

„Jednou ze zásadních hospodářských domén Karlovarského kraje je jednoznačně lázeňství. V posledních dvanácti měsících se kraj a lázeňská města stále vyrovnávají s odlivem specifické ruské klientely. Nyní se ale struktura hostů mění a lze předpokládat, že dlouhodobě to může mít i poměrně pozitivní dopad na vývoj kraje,“ ohlédl se za uplynulým rokem hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. „Největší výzvou je pro nás trvalá snaha o ekonomický růst regionu a jeho zpřístupnění i zatraktivnění nejen pro turisty, ale i trvale žijící obyvatele. V budoucnu bychom se chtěli prezentovat jako kraj, kde se dobře žije, pracuje a kde je vysoká úroveň bezpečnosti a všeobecně přívětivé prostředí, tedy vysoká kvalita života.  Z pohledu finančního je největší výzvou zajištění finančních zdrojů k realizaci co nejvyššího počtu projektů, které přispívají k rozvoji a transformaci Karlovarského kraje,“ sdělil a podotkl, že největší potenciál pro hospodářský růst a rozvoj regionu vidí vedle lázeňství i v automobilovém průmyslu, energetické transformaci, segmentu autonomní dopravy a v tradičních průmyslových odvětvích, kterými jsou výroba keramiky, porcelánu a sklu a energetická transformace.

Publikace se věnuje jednotlivým ORP i odvětvím. Strojírenství se stále potýká s následky dopadu covidu, války na Ukrajině a s tím související energetické krize. Tyto firmy v regionu trápí i posilující koruna a vysoká inflace. Díky setrvačnosti odvětví ale některé společnosti nezaznamenaly úbytek zakázek. Pro osobní dopravu znamenal uplynulý rok stabilizaci, ta nákladní ale vnímá přebytek volné přepravní kapacity - především u přeprav stavebních hmot. A právě stavebnictví prochází v posledních letech těžkými zkouškami. Ceny materiálů a energií a nedostatek kvalitních pracovníků jsou jen špičkou pomyslného ledovce problémů. Podle podnikatelů to však má několik řešení, jedním z těch významných je podpora investic. Jednoduchý nebyl rok 2023 ani pro lázeňství, které podobně jako další odvětví trápily drahé energie a tlak na růst mezd. Řešit musí i změnu chování lázeňských hostů, kteří mají zájem o kratší pobyty. Uplynulé měsíce byly perné také pro informační technologie. Firmy se zaměřují na umělou inteligenci i bezpečnost, také ony pak řeší nedostatek kvalifikovaných uchazečů o práci. Tématem samo pro sebe je pak oblast energetiky, jejíž trh prošel revolucí. Odborníci nicméně doufají, že bude postupně docházet ke zklidnění situace.

A protože si letos hospodářská komora připomíná 30 let svého fungování v Karlovarském kraji, ohlíží se za uplynulými třemi dekádami i v této nové publikaci. Čtenáři se se tak dočtou, jak se změnila odvětví, ale i život v jednotlivých městech. Ročenka se opírá o aktuální data Českého statistického úřadu, interní databáze KHK KK, databáze společnosti Obce v datech, ale i statistiky finanční správy nebo třeba územně analytické podklady jednotlivých obcí s rozšířenou působností.

Ročenka je k dispozici na webových stránkách Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru