Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj – Dvě studie pořízené zástupci odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Karlovarského kraje zabodovaly v prestižní celostátní soutěži Urbanistický projekt roku 2024. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo na konci června v pražském sídle Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Územní studie Krušné hory – západ (dostupnost rekreace) získala Cenu Ministerstva pro místní rozvoj.

 Úspěch slavila také druhá z krajských studií, a sice Studie využití a rozvoje bývalé Střední školy zemědělské Dalovice, kterou hlasy veřejnosti vynesly na 3. místo z celkově patnácti přihlášených projektů.

„Cestovní ruch je jedním z důležitých odvětví, které významně podporujeme, a záleží nám na tom, aby jeho další plánovaný rozvoj byl smysluplný a efektivní. Krušné hory jsou specifickou oblastí nabízející široké volnočasové vyžití v zimě i v létě, což vede k rostoucímu počtu tuzemských i zahraničních návštěvníků. Tento pozitivní trend se pak odrazil i ve studii Krušné hory – západ, která se především zaměřila na dostupnost rekreace a navrhla změny v dopravní infrastruktuře, což zvýší její efektivitu. Gratuluji úředníkům z odboru regionálního rozvoje k zisku tohoto prestižního ocenění a přeji mnoho dalších úspěšných projektů,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek s tím, že v letošním roce byl úspěšně spuštěn nový dotační program na podporu vybraných opatření z pořízené územní studie s alokací 3 miliony korun.

U vítězné studie ocenilo ministerstvo snahu o koordinaci rozsáhlého území, řešení vazeb mezi jednotlivými obcemi i aktivitu navazujícího dotačního programu na podporu implementace vybraných opatření v dopravní a turistické infrastruktuře. Ministerstvo zároveň považuje územní studii za inspirativní pro další samosprávy. Oceněné studie jsou dostupné na krajském webu.

O výsledcích soutěže rozhodla odborná porota složená ze zástupců vypisovatelů. Těmi jsou Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství, Ministerstvo pro místní rozvoj, Asociace pro urbanismus a územní plánování ČR, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Český svaz stavebních inženýrů s podporou Ministerstva průmyslu a obchodu, Agentury pro standardizaci a Národního centra stavebnictví 4.0.

Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s důležitostí územního plánování. Soutěž je vypsána na podporu realizace kvalitních územních i regulačních plánů, urbanistických studií i koncepčních řešení částí územních celků, měst, obcí i krajiny. Projekty ukazují velmi vysokou úroveň zpracování, velký rozsah, hloubku a široký záběr řešení jednotlivých lokalit. Soutěž tak odráží důležitost a význam kvalitního zpracování studií pro přípravu územních plánů, jejich změn i investičních záměrů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru