Foto zdroj: FCB Karlovarská krajská nemocnice
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Karcinom prostaty je každoročně v České republice diagnostikován u 8000 mužů, což je po melanomových kožních lézích druhý nejčastější nádor u mužů. Počet nových případů stále roste – za posledních dvacet let se téměř ztrojnásobil. Na druhou stranu v této souvislosti zemře tři krát méně osob. Čím to je?


K včasnému odhalení rakoviny prostaty jednoznačně přispívá plošný screening bezpříznakových pacientů, který má za úkol odhalit onemocnění v raném stádiu. Šance na uzdravení je poté daleko vyšší - dle výzkumů naprostá většina pacientů i po pěti letech od diagnózy nádoru prostaty stále žije. Právě do takového screeningu se jako jediná v Karlovarském kraji zapojila v červnu Nemocnice Karlovy Vary.

Prvním krokem vyšetření je odběr krve na ukazatel aktivity prostaty neboli zjištění hladiny PSA (prostatického specifického antigenu). Díky tomuto zvýšenému markeru bylo odhaleno více jak 70% nádorů. Pokud je jeho hladina vyšší, je pacient odeslán praktickým lékařem k urologovi. Ten pak provede klinické vyšetření včetně ultrazvuku a v případě potřeby vystaví žádanku na magnetickou rezonanci. Speciálně pro tyto účely vyčlenil tým radiologického oddělení jeden pracovní den do večerních hodin, kdy lze rezonanci absolvovat.

„Vyšetření prostaty magnetickou rezonancí je v současné době nejspolehlivější zobrazovací metodou pro zjištění nádoru prostaty. Na základě tohoto vyšetření dokážeme velmi přesně zjistit podezřelé ložisko v postižené oblasti prostaty a navigovat přesné provedení biopsie a následné vyšetření odebraného vzorku pod mikroskopem. K této možnosti přispěla modernizace našeho přístroje, který jsme vybavili digitálními cívkami, které výrazně zlepšují kvalitu obrazu. Pro spuštění screeningu karcinomu prostaty jsme museli vytvořit prostor pro nové pacienty, a to vytvořením odpoledních směn a rovněž směnami o víkendech. Výsledky vyšetření jsou konzultovány na odborných indikačních seminářích, na kterých se určuje nejvhodnější způsob léčby. V budoucnu doufáme v pořízení 3T MR přístroje, který ještě více zkvalitní tuto vyšetřovací metodu,“ doplnil primář radiologického oddělení MUDr. Jiří Hofmann.

Po vyšetření je výsledek zaslán odesílajícímu lékaři, v případě pozitivního nálezu je pacient kontaktován urologickou ambulancí a je dohodnut další postup a léčba.

„Pokud vyšetření magnetickou rezonancí zobrazí jasně ložisko charakteru nádoru, pak je dalším krokem biopsie prostaty. V některých případech nemusí být prvotní zobrazení magnetickou rezonancí zcela jednoznačné, tehdy je nutné vyšetření opakovat s podáním kontrastní látky. Biopsii prostaty provádíme s cílením podezřelých ložisek pomocí ultrazvukového vyšetření, kdy zobrazení ultrazvukem propojujeme s již pořízeným obrazem magnetické rezonance. To je tak zvaná fúze. Tato metoda jednoznačně zvyšuje spolehlivost záchytu karcinomu. Týdně provádíme biopsii u pěti pacientů a karcinom potvrzujeme u 80% vyšetřených,“ uvádí primář urologického oddělení Nemocnice K. Vary MUDr. Marek Krolupper.

Biopsie prostaty není příjemný výkon, ale není bolestivý a je prováděn v místním znecitlivění. Odebrané vzorky vyšetřuje spolehlivě laboratoř KKN. Pokud je zjištěn karcinom prostaty, jedná se v případech prevence téměř ve 100% právě o onemocnění omezené na prostatu. Je možné zvolit léčbu ozářením v rámci KKN nebo operační. Pokud má pacient zájem o operační výkon, spolupracujeme běžně s centry robotické chirurgie.

Primární prevence při karcinomu prostaty v podstatě neexistuje, sekundární prevencí je však diagnostikovat ho co možná nejdříve, v této době tedy cíleným screeningem. Požádejte o to svého praktického lékaře nebo urologa, vyšetření je plně hrazeno veřejnými zdravotními pojišťovnami.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru