Foto: Policie ČR
Karlovy Vary

Sokolov - Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání šestapadesátiletého muže z Horního Slavkova, kterého obvinili ze spáchání přečinů těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

"V první polovině února letošního roku kolem 18. hodiny jel obviněný muž na své elektrokoloběžce. Při své jízdě Horním Slavkovem nepřizpůsobil rychlost jízdy stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace a na mokré vozovce zřejmě přehlédl dvaapadesátiletého chodce, který šel přes pozemní komunikaci nejdříve vyznačeným přechodem pro chodce, ten poté opustil a šel šikmo k ulici Školní. Na křižovatce došlo ke srážce elektrokoloběžky a chodce. Při této srážce došlo ke zranění dvaapadesátiletého muže, který byl následně opakovaně hospitalizován v nemocnici, kde se podrobil i několika operacím," popsal nehodu policejní mluvčí Jakub Kopřiva.

Při následném šetření bylo zjištěno, že šestapadesátiletý muž řídil elektrokoloběžku, která svým výkonem spadá do kategorie motocyklů s nízkým výkonem a je tedy potřeba mít požadované řidičské oprávnění, užít ochrannou přilbu schváleného typu na motocykl a mít sjednané povinné ručení z odpovědnosti za škodu. "V době, kdy došlo k této nehodě, tak šestapadesátiletý muž měl platnou blokaci řidičských oprávnění do konce února, a to z důvodu dosažení dvanácti bodů v bodovém hodnocení," dodal mluvčí.

V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na čtyři roky.

Elektrokoloběžky jsou považovány za kola a k jejich provozovatelům se přistupuje jako k cyklistům, avšak musí být jejich maximální rychlost do 25 km/h. a výkon do 1 kW.  U dvoukolových a tříkolových motorových vozidel je potřeba řidičského oprávnění s konstrukční rychlostí nad 25 km/hod. Jinak podle výkonu a obsahu motoru v souladu s ustanovením § 80a zákona č. 361/2000 Sb.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru