Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - V reakci na loňské prosincové události a s ambicí posílit bezpečnostní opatření bude na půdě Krajského úřadu Karlovarského kraje nově zaveden Krizový informační svolávací systém (KISS). Má zajistit rychlou a efektivní reakci při mimořádných událostech a informovat o stěžejních technických omezeních na krajském úřadě.

V zastupitelském sále bylo pro všechny zaměstnance zorganizováno školení, kterým provázel Vladimír Bervida, vedoucí odboru bezpečnosti a krizového řízení, jehož tým je zároveň za celou akci zodpovědný. Na úvod se přítomní seznámili s hlavními funkcemi systému. Posléze byly teoretické poznatky převedeny do praxe, když byly nastíněny potencionální scénáře krizových situací a jejich řešení pomocí KISS. K tomu se názorně demonstroval postup, jak se při obdržení zprávy zachovat.

Systém dokáže svolávat či cíleně informovat osoby v kritické situaci, v jeden okamžik dostane zprávu přibližně 400 osob. Jeho zavedení se plánuje na konec srpna, s tím, že bude probíhat na etapy. Nejprve bude zprovozněn na krajském úřadě, aby varoval zaměstnance před požárem, nebezpečnou zásilkou, agresivním klientem, aktivním střelcem nebo nástražným výbušným systémem. Později se počítá s rozšířením informační služby o upozornění týkající se chodu úřadu – odstávky, revize, havárie aj. Systém má být do budoucna součástí bezpečnostního systému základních a středních škol, jejichž zřizovatelem je Karlovarský kraj.

Krajský úřad bezpečnostní situaci nepodceňuje a pravidelně organizuje pro své zaměstnance preventivní školení a praktické nácviky. Naposledy se konalo cvičení modelové situace s aktivním střelcem v budově za účasti složek Integrovaného záchranného systému. Podobné akce probíhají od roku 2017 také na krajských středních školách. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru