Ilustrační foto: CC0
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Kromě toho, že v našem regionu sídlí vývojové a testovací centrum pro autonomní vozy německého koncernu BMW, do budoucna by v něm mohl vzniknout i polygon pro bezpilotní letecké systémy. Radní kraje odsouhlasili znění klíčového memoranda o spolupráci na rozvoji a podpoře průmyslu bezpilotních leteckých systémů v Karlovarském kraji. To bude uzavřeno s Ministerstvem dopravy, Hospodářskou komorou České republiky a skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

„V návaznosti na společné setkání se zástupci Ministerstva dopravy, společnosti SUAS GROUP a po předchozím projednání Hospodářskou komorou České republiky bylo formulováno memorandum, které definuje spolupráci při rozvoji a podpoře bezpilotních systémů u nás v regionu. Je to projekt, který využívá potenciálu Karlovarského kraje, v němž se po útlumu těžby dříve dobývaná území proměňují na místa s vysoce přidanou hodnotou. Náš kraj, potažmo i Česká republika, tak mají jedinečnou příležitost nabídnout volný prostor pro testování a vývoj bezpilotních leteckých systémů. Věřím, že se jedná o další významný počin, který může výrazně přispět k rozvoji celého regionu,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

V rámci navrhnutého memoranda se počítá s podporou investic souvisejících se záměrem vybudování polygonu pro bezpilotní letecké systémy, jeho provozu i navazujícími činnostmi. Myšleno je také na zajištění potřebné infrastruktury a podporu rozvoje odborného středního a vysokoškolského vzdělávání. Strany, které memorandum uzavřou, počítají rovněž s vytvořením legislativních a dalších nezbytných podmínek pro další rozvoj tohoto odvětví v Karlovarském kraji i mimo něj s přesahem do celé Evropské unie. Docházet by mělo i k důležitému transferu znalostí a technologií do průmyslové praxe.

Nový testovací polygon pro bezpilotní letecké systémy by měl vyrůst na pozemcích vlastněných skupinou Sokolovská uhelná a SUAS GROUP. „Už před časem vytipoval Úřad pro civilní letectví čtyři lokality na našich pozemcích, ze kterých se vybere ta nejvhodnější pro vznik testovacího polygonu. Přínos celého záměru vidíme v jeho samotném zaměření na strojírenství v leteckém průmyslu, úzce souvisí také se sofistikovanou elektronikou, IT a řídicími systémy. To vše může oslovit budoucí investory v oblasti vývoje, výzkumu a výroby těchto dopravních prostředků budoucnosti. Navíc obdobný projekt se v České republice zatím nerealizoval, proto věřím, že se nám podaří vzbudit zájem mladých lidí, kteří by chtěli studovat související obory, ale i zájem odborníků, jež by přímo v Karlovarském kraji mohli pracovat na rozvoji inovací ve využití dronů. Přesně takovou aktivitu náš region v transformaci potřebuje,“ doplnil Pavel Tomek, předseda dozorčí rady skupiny Sokolovská uhelná a SUAS GROUP.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru