Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - V historickém prostoru nově zrekonstruovaných Císařských lázní v Karlových Varech se ve dnech 10. a 11. září 2024 sešla řada odborníků, zástupců krajů, měst a obcí, ale také europoslanců, aby společně řešili budoucnost, kterou nejen do transformujících se regionů může přinést zavedení vodíkového hospodářství. Akci s názvem H2 fórum: Na vodíku záleží, pořádala ve spolupráci s Karlovarským krajem Karlovarská agentura rozvoje podnikání, p. o.

Třetí ročník největší konference zaměřené na podporu rozvoje vodíkového hospodářství v České republice pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva životního prostředí, hostil Karlovarský kraj poprvé. A ne náhodou. Nejen že se jedná o uhelný region v procesu transformace, ale na jeho území má v blízké budoucnosti vzniknout první vodíkové město.

„Musíme se připravit na nové technologie, které budou novým motorem Karlovarského kraje. Jsem rád, že se zde sešlo tolik odborníků z veřejné, akademické i soukromé sféry, kteří s námi sdíleli současné i budoucí plány týkající se jak produkce, tak skladování či využití vodíku. Věřím, že pro všechny posluchače i účinkující bylo H2 fórum plné inspirace a naděje do budoucna,“ řekl Petr Kulhánek, hejtman Karlovarského kraje.

Během prvního dne fóra zazněla témata týkající se problematiky vodíku v evropském kontextu i ve vodíkových klastrech, diskutovalo se, jak se daří naplňovat sliby a plány, které je třeba na různých úrovních řešit. 

Druhý den byl zahájen ceremoniálem vyhlášení 1. ročníku ceny osobnosti roku v oblasti vodíku, jejíž udílení by se mělo stát součástí všech budoucích vodíkových fór. Zástupci vodíkových platforem a uhelných regionů v letošním roce ocenili hybatele vodíkového hospodářství Jana Světlíka, zakladatele ostravské společnosti Cylinders Holding, která již několik let nabízí a dodává řešení pro skladování a přepravu vodíku do více než 100 zemí světa. Cenu vítězi předal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. Celé dopoledne pak bylo věnováno panelovým diskusím se zahraničními účinkujícími a zakončeno bylo debatou s europoslanci a jejich pohledy na vodík a Evropu po volbách. 

„Osobně se shodují s názorem většiny účastníků H2 fóra, že je třeba změnit evropská vodíková pravidla, jinak nebude možný další rozvoj v oblasti vodíkového hospodářství. Jsem potěšen, že přítomní poslanci evropského parlamentu přislíbili tyto otázky na půdě Evropského parlamentu otevřít a najít podporu pro nezbytné změny,” uvedl Patrik Pizinger, radní Karlovarského kraje pro regionální rozvoj.

V průběhu obou dnů konference mohli návštěvníci během panelových diskusí pokládat panelistům otázky pomocí aplikace Slido. „Nabytý program a zájem účastníků ukázal, že oblast vodíku upoutala zaslouženou pozornost a je jedním z inovačních témat pro budoucnost našeho kraje. Chtěl bych všem účastníkům, jichž se v Císařských lázních sešlo přes 200, poděkovat za účast a za jejich zájem o budoucnost našeho regionu,” dodal k průběhu konference Vlastimil Veselý, ředitel pořádající Karlovarské agentury rozvoje podnikání. 

Průběh  H2 fóra byl navíc živě streamován pro všechny, kteří se nemohli osobně účastnit. Záznam je ke zhlédnutí na YouTube kanálu Karlovarské agentury rozvoje podnikání nebo na stránkách H2 fóra, kde je možné si prohlédnout i kompletní fotogalerii.

Celým programem provázel moderátor Nikita Poljakov, jenž moderoval také předchozí dva ročníky v Ústeckém a Moravskoslezském kraji. V roce 2025 bude H2 fórum hostit opět kraj Ústecký. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru