Foto: Karlovarský kraj
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Ve čtvrtek 19. září 2024 se v Becherově vile v Karlových Varech uskutečnil slavnostní ceremoniál předání Vyznamenání za zásluhy o bezpečnost. Medaile z rukou hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka, radního Víta Hromádko a uvolněné členky Zastupitelstva Karlovarského kraje Markéty Monsportové převzali hrdinové, kteří zasáhli při mimořádné události, čímž pomohli zachránit zdraví či život druhých, a úspěšně reprezentovali složky Integrovaného záchranného systému.

„V roce 2020 začala tradice oceňování mimořádných činů občanů Karlovarského kraje a já se vždy na setkání s hrdiny, kteří neváhali v nebezpečné situaci zasáhnout, velmi těším. Je to vždy okamžik výjimečný, na jednom místě se koncentruje odvaha, hrdinství v tom nejčistším slova smyslu a nezištná vůle pomoci bez ohledu na důsledky pro toho, kdo tu pomoc poskytuje. Myslím si, že ocenění nemá význam pouze pro ty oceněné, ale může mít hlubší dopad na společnost a stát se vzorem pro lidi, kteří se dostanou do krizové situace. Moc rád bych všem poděkoval a vyjádřil obrovskou úctu a respekt,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.  

Medaile se udělují na základě rozhodnutí Rady Karlovarského kraje občanovi, kterého navrhují složky Integrovaného záchranného systému, Krajské ředitelství policie Karlovarského kraje, člen rady nebo zastupitelstva a veřejnost. Ocenění jsou lidé, kteří se mimořádným výkonem ve službě nebo prokázáním rozvahy a osobní statečnosti významně zasloužili o zvládnutí těžké situace, zásahu či jiné mimořádné události. Předávání medailí zpestřilo hudební vystoupení členů Riccio Quartetto.

„Aktuálně má naše země za sebou jedny z nejnáročnějších dní. Karlovarskému kraji se sice extrémní ničivé deště vyhnuly, o to víc jsme se snažili pomoci tam, kde tomu tak nebylo. Slova díků patří tak nejen držitelům medailí, ale všem, kteří nejsou lhostejní vůči cizímu neštěstí a nabízejí pomocnou ruku tam, kde je to zapotřebí,“ doplnil hejtman.

Přehled oceněných:     

Tadeáš Barfus

Dne 31. července 2024 došlo k tragické nehodě na silnici od Svatavy do Lomnice, při níž řidič srazil dvě cyklistky. Tadeáš Barfus, hasič z podnikové společnosti Sokolovská uhelná, byl u nehody jako první. Okamžitě začal zasahovat a poskytl raněným první pomoc. Jedna z nich bohužel utrpěla zranění neslučitelná se životem a na místě zemřela, druhá měla středně těžká zranění. Tadeáš Barfus následně založil veřejnou sbírku na pomoc rodině.

Radovan Karnoll

Dne 6. února 2024 vznikl požár rodinného domu v obci Štědrá, v okrese Karlovy Vary. Radovan Karnoll ještě před příjezdem prvních hasičů vběhl do hořící budovy a vyvedl z ní dvě nic netušící a do té doby spící osoby.

Jan Špatný

Zdravotnická záchranná služba Karlovarského kraje nominovala občanů dlouholetého zaměstnance, technika spojů Jana Špatného. Jan Špatný dne 8. ledna 2024 kolem 18.30 hodin při jízdě po dálnici D6 ve směru z Karlových Varů na Sokolov potkal v protisměru jedoucí osobní automobil. Ihned kontaktoval Policii ČR, zapnul výstražné světelné zařízení a s maximální opatrností a bezpečností dokázal přimět vozidlo v protisměru zastavit. Po zastavení setrval na místě s řidičkou a se zapnutými majáky zajistil, že byli ve tmě na dálnici dobře viditelní až do příjezdu policie. Díky jeho duchapřítomnosti a rychlé akci se podařilo odvrátit potenciální katastrofu s možnými tragickými následky.

Jiří Mlateček

Dne 7. července 2024 začalo hořet v bytovém domě v Nejdku. Požár zasáhl kuchyni a zplodiny znemožnily únik dvou osob, které se před požárem ukryly na balkon. Před příjezdem vyslaných hasičských jednotek na místo požáru projížděl kolem Jiří Mlateček, člen Jednotky sboru dobrovolných hasičů Pozorka. Po zpozorování požáru vběhl do domu, použil ruční hasicí přístroj umístěný na chodbě domu a díky tomu zpomalil rozvoj požáru. Obě osoby tak mohly opustit zasažený byt. Zároveň připravil hadicové vedení od hydrantu v patře domu, toto vedení následně využila první jednotka hasičů k likvidaci požáru. Svým činem tak jednoznačně přispěl k záchraně života i majetku, kdy zabránil rozšíření požáru na další prostory v pětipatrovém bytovém domě.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru