Josef Lukáč se snaží své jednání bagatelizovat, prý jen psychicky nezvládl danou situaci a nechtěl vyvolat nepokoje ve věznici. Foto: jip
Karlovy Vary

Ústí nad Labem – Ve středu zrušil Krajský soud v Ústí nad Labem tresty dvou recidivistům odsouzeným za vyvolání vzpoury ve věznici v Bělušicích, ke které došlo v roce 2020. Mostečan Tomáš Opelt a Josef Lukáš z Kladna byli před rokem odsouzeni do věznice s ostrahou na 4,5 roku, resp. na 2 roky. Oba měli zaplatit finanční škodu vězeňské správě a Policii ČR. Soudkyně jim nicméně vyměřila tresty v naprosto shodné délce jako mostecký okresní soud. Jediným rozdílem je, že náhradu škody musí uhradit pouze Tomáš Opelt a to ve výši přesahující 420 tisíc korun.

Soudkyně při výkladu rozsudku uvedla, že všechny dokazování okresního soudu bylo obsáhlé a obžalovaní ani nenavrhovali žádné doplnění. Zatímco Opelt byl odsouzen za zločin vzpoury vězňů, Lukáč pouze za přečin, kde je nižší sazba. Oba navíc dostali trest v nižší polovině sazby. „Nejsou spolupachatelé, tudíž každý byl odsouzen pouze za své jednání. V obou případech jejich čin zaznamenaly i bezpečnostní kamery. Důkazy a svědecké výpovědi v případě Opelta prokázaly, že byl organizátorem vzpoury," uvedla soudkyně Naděžda Hájková.

Proč má platit ale jen Opelt? „Na rozdíl od soudu 1. stupně jsme dospěli k závěru, že nejsou splněny podmínky k náhradě škody – nebyla prokázána příčinná souvislost mezi jeho jednáním a způsobeným škodám. Tedy že on by byl organizátorem. Tedy že na rozdíl od Opelta by jednání ostatních vězňů vyprovokoval," vysvětlila soudkyně.

Tomáš Opelt při jednání okresního soudu v Mostě. Z jednání, při němž byl u Krajského soudu v Ústí nad Labem vynesen rozsudek nový, se omluvil. Foto: jip

Ta také podotkla, že oba odsouzení jsou recidivisté: „Lukáč se trestné činnosti dopouštěl už jako mladistvý, ať už šlo o majetkovou a trestnou činnostii výtržnictví. Zatímco jeho pobyty na svobodě jsou velmi krátké, většinu času tráví ve věznici. Nyní je ve Valdicích. Stejně tak i Opelt je nyní ve výkonu trestu a to v Horním Slavkově a většinu času od roku 1995 tráví ve věznicích," poznamenala soudkyně.

Proti rozsudku již není odvolání, advokát odsouzeného se může dovolat k Nejvyššímu soudu v Brně. „Za klienta Lukáče mohu vyjádřit spokojenost nad tím, že mu nebyla uložena náhrada škody, jelikož ta příčinná souvislost tam nebyla a byl odsouzen pouze za přečin, nikoliv za zločin. Ohledně vlastní viny zvážíme podání dovolání, ale až po písemném vyhotovení rozsudku," poznamenal advokát Lukáče Dušan Hebort. Advokát Opelta odmítl s médii hovořit.

O případu vzpoury ve vězení Bělušice jsme informavali ZDE a posléze ZDE, když padla obvinění.

Takto si Josef Lukáč přišel vyslechnout nový rozsudek v případu vyvolání vzpoury v Bělušicích. Foto: jip

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru