Ilustrační foto
Karlovy Vary

Karlovarský kraj - Karlovarský kraj každoročně vyhlašuje celou řadu dotačních programů, kterými se snaží podpořit jednotlivé oblasti. Nejinak je tomu také v oblasti životního prostředí. Rada Karlovarského kraje na svém zasedání rozhodla o rozdělení dotací v rámci Programu na hospodaření v lesích, Programu na podporu prevence proti suchu, zadržení vody v krajině a péči o zeleň a Programu na realizaci drobných vodohospodářských ekologických akcí. Celkem rozdělí částku ve výši téměř 26 milionů korun.  

„V letošním roce jsme u některých dotačních programů provedli změny ve výši alokované částky. V případě hospodaření v lesích jsme přidali navíc milion korun z programu na snížení počtu černé zvěře a mohli tak uspokojit zájemce v plné výši. Zcela nebyly vyčerpány finance z programu cílícího na prevenci proti suchu. Situace naprosto opačná pak nastala u programu, který se zaměřuje na drobné vodohospodářské akce. Právě tam jsme alokaci navyšovali o další čtyři miliony korun, ale i tak jsme zaznamenali značný převis nad alokovanou částkou, a proto musely být jednotlivé žádosti částečně kráceny,“ uvedl náměstek hejtmana Karel Jakobec s gescí v oblasti životního prostředí.                  

Pro dotační program, jehož účelem je podpora přirozeného hospodaření v lesích na území Karlovarského kraje, zachování a obnova lesního ekosystému a biodiverzity lesních porostů, byla z krajského rozpočtu vyčleněna částka 4,5 milionu korun. Na základě finanční požadavků pak kraj přidal ještě milion korun ze zástřelného. Schváleno tak bylo 31 žádostí, které splnily podmínky dotačního programu. Finance získají například projekty, které se zaměří na zpracování nahodilé těžby, prevenci proti hmyzím škůdcům, ochranu lesa proti zvěři. 

Dotační Program na podporu prevence proti suchu, zadržování vody v krajině a péče o zeleň se zaměřuje na hospodaření s povrchovou a podzemní vodou v krajině, posílení schopnosti zadržení vody v krajině a odbornou péči o zeleň. Pro rok 2024 bylo z rozpočtu kraje alokováno 6 milionů korun. Finance ve výši téměř 4,4 milionu korun si rozdělí sedm žadatelů na realizaci vlastních projektů. Mezi nimi jsou například obnova malé vodní nádrže, oprava hráze a odbahnění rybníka a další. 

Již tradičně zaznamenal velký zájem mezi žadateli Program na realizaci drobných vodohospodářských ekologických akcí. Tomu odpovídá také navýšení alokace pro letošní rok, a to celkem o 4 miliony korun. Ani částka ve výši 16 milionů korun však nedostačuje požadavkům žadatelů o dotace, které přesáhly 25 milionů korun. Z tohoto důvodu musí být žádosti kráceny daným poměrem. Žadatelé finance využijí na vybudování tlakové kanalizace, vodovodu, vodovodního přivaděče k nové zástavbě a další projekty.      

Kromě výše zmíněných dotačních programů vyhlašuje Karlovarský kraj v oblasti životního prostředí vždy v průběhu roku také:

  • Program na snížení počtu černé zvěře na území Karlovarského kraje
  • Podpora ochrany životního prostředí a environmentální výchovy, vzdělávání a osvěty
  • Podpora realizace opatření na ochranu před povodněmi v územích ohrožených povodněmi
  • Likvidace invazních druhů rostlin v Karlovarském kraji        
  • Podpora včelařství. 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru