Renesanční rodinný epitaf na základě Benešových dekretů konfiskovaný v domě do roku 1945 obývaném chebským starostou dr. Jankou. Foto: Muzeum Cheb
Karlovy Vary

Cheb - Muzeum Cheb si v letošním roce připomíná 150. výročí zpřístupnění veřejnosti. Z původně městské instituce, jejíž expozice se rozprostírala do dvou místností, se stalo regionální muzeum s téměř 60 000 sbírkovými předměty. Ty jsou svědectvím o přírodě, historii a kultuře regionu od dob prehistorických až po 21. století. V současné době můžete v muzeu zhlédnout výstavu Ztracené příběhy, která na příkladu zrekonstruovaných osudů vybraných exponátů představuje vývoj instituce mezi lety 1874–1955 a 1957–1960, kdy bylo muzeum ve správě města, později okresu a kraje.

Výstava zájemce seznamuje s předměty ze staré sbírky městských pamětihodností prezentovaných kdysi v objektu radnice a z nových městských sbírek založených ve 2. pol. 19. století coby základu pro budoucí podobu muzea. K vidění budou také přírůstky z doby před rokem 1945, předměty pocházející z někdejšího chebského národopisného muzea a další.

Při novém zpracování muzejní sbírky byl předmětům přiřazen jednotný údaj o původu, čímž vznikl dojem, že všechny pocházejí ze stejného období tehdy ještě městského muzea. Většina exemplářů tak byla ochuzena o svůj příběh. Ztratily se informace o jejich původním účelu, místu, odkud pocházely, osobě majitele, dárce nebo prodejce. Rekonstrukci ztracených příběhů se muzeu podařilo obnovit studiem dochovaných písemných a obrazových pramenů, starých tištěných průvodců po muzejní expozici, dobového tisku a historických adresářů města Cheb.

Muzeum je otevřeno denně mimo pondělí a úterý od 9 do 17 hodin. Více informací o výstavě je k dispozici na webu.  

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru