Sestřičky z ostrovské porodnice pletou dětem na Velikonoce vlněné čepičky připomínající zajíčky
FOTO: Nemocnice Ostrov
Karlovy Vary

Sestřičky z ostrovské porodnice pletou dětem na Velikonoce vlněné čepičky připomínající zajíčky 12.02.2018 Novorozencům, kteři přijdou na svět v ostrovské nemocnici během letošních Velikonoc, chtějí zdejší zdravotní sestry zpříjemnit vstup do života.

A samozřejmě i jejich maminkám. Pro čerstvá mimina pletou stylové čepičky z vlny, ve kterých budou připomínat velikonoční zajíce. Čepičky tvoří šikovné sestřičky z ostrovské porodnice, aby jich bylo dost, tak do celé záležitosti zapojily některé své schopné příbuzné. „Pro chlapečky navíc připravíme z proutečků malou, stylovou pomlázku,“ uvedla vrchní sestra novorozeneckého oddělení Eva Kopalová. Podobnou ozdobu již upletly těm dětem, které se v ostrovské porodnici narodily na začátku minulého prosince, tedy v době, kdy má svátek Mikuláš. (na přiloženém snímku, pozn.aut.) „Byl to nápad lékařky Martiny Vandové, která je velice kreativní. Všem se nápad líbil, takže jsme jí všechny sestry podpořily. Koupily jsme si vlnu a čepice upletly,“ vysvětlila Eva Kopalová. Fotografie pěti narozených dětí, které v porodnici byly 5. prosince 2017 se objevily na u, kde snímek vzbudil velikou pozornost a měl během krátké doby několik stovek tzv. sdílení a liků. Celá iniciativa vznikla kvůli tomu, že sestřičky chtěly věnovat dětem a maminkám nějaký nezapomenutelný dárek. Vedle čepice dostaly maminky také plyšovou hračku, kterou nemocnice pořídila ze svých prostředků a také balíček s kosmetikou. Takovými akcemi se snaží sestřičky podtrhnout rodinnou atmosféru, která v této spíše menší porodnici panuje. „Snažíme se maminkám poradit. Nabízíme jim individuální přístup, velký zájem je o rodinný pokoj, kde může s maminkou přespat i tatínek, po dohodě ve výjimečných případech i starší dítě. Jezdí sem rodit maminky z blízkého okolí, ale samozřejmě i ze vzdálenějších okresů nebo třeba z Prahy. Nejvíce tu oceňují lidsky a individuální přístup,“ uvedla Kopalová. V minulém roce se zde narodilo 413 dětí, což je podobné číslo jako loni. Mezi nejčastější jména patří Jan, Adam, Jakub nebo Filip, u holčiček vede Ema, Veronika, Viktorie. V Ostrově se ale narodil také Slaviboj, Jeroným, Noe, Ashly, Leela. Trendem je, že rodiče častěji dávají dětem dvě jména. Porodnice pro budoucí maminky nabízí předporodní kurz, k dispozici je zde i laktační poradkyně. „Maminky mají s kojením stále větší problémy. Situace se zhoršila, hlavním problémem je, že dříve tu maminka neměla mobil, tablet, notebook, s miminkem byla spojená a soustředí se na něj. Navíc na sociálních sítích vyhledávají neověřené rady a zkušenosti, které je rozptylují a rozrušují,“ uzavřela Kopalová.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru